Безпека на воді: правила поводження для дітей


Опубліковано 10 Червень 2020 о 10:30

Блог Діти в місті Дніпро >  Безпека на воді: правила поводження для дітей


Безпека на воді: правила поводження для дітей

Photo: «Діти в місті»


Літо – найкраща пора для активного сімейного відпочинку. Цього року багато українців змушені були відкласти відпустку за кордоном, втім в Україні теж можна чудово відпочити. Для цього навіть не обов’язково їхати кудись далеко, адже майже біля кожного міста є річки, озера та інші водойми, де можна чудово провести час.

Дуже багато дорослих і дітей люблять відпочивати влітку біля води — на морі або біля річки. Й не дивно, адже відпочинок біля водойми — це чудовий спосіб уникнути теплового удару, тому водні процедури допомагають охолодити тіло в літню спеку.


Як ще можна захиститись від перегріву читайте у нашій статті «Тепловий удар у дитини: симптоми та перша допомога»


Плавання — це не лише забава, а й чудова фізична вправа. Але разом з тим, вода становить одну з найбільших небезпек для дитини. Маленькі діти особливо схильні до ризику — вони можуть потонути менше ніж в 6 сантиметрах води. Це означає, що утоплення може статися там, де ви найменше цього очікуєте: раковина, унітаз, фонтани, відра, надувні басейни або навіть канави, наповнені дощовою водою — усе це несе в собі потенційну загрозу для малечі. Завжди уважно стежте за дітьми, коли вони знаходяться у воді або поруч з нею.

І звичайно, дорослі повинні знати правила безпечного поводження під час відпочинку на воді та вміти допомогти в екстрених ситуаціях.

Гарна новина полягає в тому, що є багато способів безпечного перебування дітей на воді.


Перше, що необхідно запам’ятати — діти потребують постійного нагляду під час відпочинку біля води — чи то мілкий басейн, декоративний рибний ставок, спа-центр, пляж, озеро чи море.


Photo: Pixabay


Якщо ви самі не вмієте плавати — подумайте над тим, щоб взяти уроки плавання і навчитися. Безперечною є й користь плавання для дітей будь-якого віку, проте, у випадку немовлят та малюків до трьох років слід спершу проконсультуватися з вашим лікарем.

Проте, не слід думати, що дитина, яка вміє плавати, не ризикує потонути. Всі діти повинні перебувати під контролем у воді, незалежно від їх навичок плавання. А з немовлятами, малюками і слабкими плавцями повинні бути поруч дорослі, щоб забезпечити «контроль дотиком».


Photo: Pixabay


Правила поводження біля водойми:

  1. Будь-який контакт дитини з водою має бути погоджено з дорослими.
  2. Не можна, щоб діти купалися без нагляду, навіть якщо вони вміють плавати. Дуже важливо при цьому, щоб наглядаючий дорослий не боявся води і не перебував під впливом алкоголю.
  3. Не дозволяйте штовхати одне одного або стрибати одне на одного під час перебування у воді.
  4. Категорично забороніть дитині пірнати, якщо вона не вміє плавати.
  5. Не дозволяйте дітям запливати далеко за буйки, перепливати водойми.
  6. Не дозволяйте дітям пірнання, не перевіривши попередньо глибину водойми і стан дна.
  7. Категорично забороняйте стрибати в воду в незнайомих місцях і з обривів.
  8. Дитині, яка не вміє плавати, не можна заходити в воду без надувного жилета (кола, нарукавників) і глибше, ніж по пояс.
  9. Будьте дуже обережними з надувними матрацами, човнами, колами. Не дозволяйте дітям користуватися ними самостійно там, де глибоко, вітер, течія, особливо на морі.
  10. Не пірнайте з човнів, не сідайте на борт і забороняйте робити це дітям.
  11. Не залишайте дитину одну у ванні або басейні. Пам’ятайте, що за статистикою в басейнах тоне більше дітей, ніж у відкритих водоймах.
  12. Не довіряйте старшим дітям стежити за молодшими під час купання де завгодно (в річці, в басейні, у ванні).


Обов’язково приберіть відволікаючі вас чинники, поки діти перебувають у воді. Розмови по телефону, робота на комп’ютері й інші справи повинні почекати, поки діти не вийдуть з води. Якщо ви відпочиваєте на природі або ж прийшли поплавати у відкритому басейні, захистіть себе і своїх дітей від сонячних опіків, використовуючи сонцезахисний засіб.


Готуємо дітей


Варто зазначити, що перед поїздкою до водойми треба провести інструктаж з дітьми. Дуже часто вони самі себе наражаються на небезпеку. Обговоріть з малюками правила поведінки та поясніть їм всю серйозність ситуації. Крім цього, перед літом не зайвим буде нагадати правила поведінки на воді підліткам, які самостійно відпочивають на водоймах.


Що потрібно сказати:

  • пояснити, що не можна купатися у водоймах, де немає облаштованих пляжів,
  • не купатися у місцях, де є вивіска про заборону купання або інші попередження,
  • не можна без нагляду дорослих заходити у воду,
  • не можна запливати за буйки,
  • не можна лякати інших дітей, хапати їх за ноги або руки під водою,
  • не запливати на глибину більше зросту дитини.


До речі, маленьким діткам ви можете показати мультфільми, які навчать їх правильній поведінці біля води.




Додамо, що дитину не варто відпускати купатися: 

  • без капелюха,
  • у сильну спеку,
  • у разі підвищеної температури,
  • якщо у дитини є алергії, висипи або відкриті рани,
  • якщо дитина щільно поїла.


Читайте також: Дитину вжалила медуза. Перша допомога


Перша допомога


Якщо малюк таки наковтався води, потрібно якомога швидше дістати його на сушу та допомогти відкашляти воду. Покладіть дитину собі на коліна животом униз та злегка постукайте її по спині між лопатками.

Якщо дитина не подає ознак життя, необхідно покласти її на спину та почати проводити серцево-легеневу реанімацію - непрямий масаж серця та штучне дихання «рот-в-рот». Навіть якщо ви жодного разу не стикалися з проблемами на воді, варто вміти надавати першу допомогу, адже ніколи не знаєш точно, коли можеш опинитися в складній ситуації.



Video: Рівне Вечірнє


Якщо дитині у вухо потрапила вода, забороніть їй пірнати, а у вухо покладіть шматок вати. Вкладати дитину спати треба на те вухо, куди потрапила вода. Це допоможе їй скоріше вийти. Якщо малюк скаржиться на біль, варто звернутися до лікаря.


Сімейний відпочинок на морі або біля річки — це відмінний спосіб познайомити дитину з водною стихією, навчити її плавати та розповісти про мешканців морів і озер. А вищеперелічені рекомендації допоможуть убезпечити дітей під час відпочинку на водоймі. Спільне купання, ігри на пляжі, спортивні розваги, пікнік подарують дитині незабутні враження про літній відпочинок, і відіграють важливу роль у фізичному розвитку і загальному оздоровленні організму.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук