Сніданок відмінника: чим потрібно годувати школяра?


Опубліковано 04 Вересень 2018 о 10:44

Блог Діти в місті Дніпро >  Сніданок відмінника: чим потрібно годувати школяра?


Сніданок відмінника: чим потрібно годувати школяра?

Більшість батьків прагнуть бачити своїх дітей відмінниками, а для того, щоб гарно вчитись необхідно правильно харчуватися, і передусім снідати.

Photo: Pixabay


Ранкові збори до школи — ще те випробування, особливо на початку вересня, адже за літо діти відвикли від ранніх підйомів. Батькам доводиться довго вмовляти своє чадо прокинутися, встати з ліжка та піти вмиватися, а ще ж і дорослим потрібно збиратися на роботу. А ось на самий головний ритуал ранку — сніданок, зазвичай не вистачає часу. І це погано. Адже ранній підйом — це щоденний стрес для дитячого організму і саме поснідавши дитина отримує необхідну енергію, без якої вона буде відчувати голод, дратівливість та сонливість протягом усього дня.


Мабуть, всі чули про важливість прийому їжі зранку, народна мудрість вчить: «Сніданок з’їж сам, обідом поділися з другом, а вечерю віддай ворогу». І наче все зрозуміло, але у ранковій метушні важко виділити час на неквапливий повноцінний сніданок. От ми і маємо відповідь — щоб встигнути поснідати, необхідно мінімізувати метушню.

По перше, проконтролюйте, щоб школяр зібрав рюкзак звечора, але не робіть цього замість нього, адже є речі, які діти повинні виконувати самотужки.

По друге, подбайте про приємне та вчасне пробудження. В середньому дитині необхідно 15 хвилин, щоб прокинутися, враховуйте цей факт.


Читайте у нашому матеріалі, як ще можна підготувати дитину до навчального року після канікул.


Чим годувати школяра?


Зранку дитячому організму необхідна енергія, а найбільше її джерело — глюкоза. Але це не означає, що ранок необхідно починати з шоколадки. Дієтологи радять готувати на сніданок школярам складні вуглеводи, які повільно засвоюються і дають організму необхідну енергію. Що ж це за диво-вуглеводи і де вони містяться? Відповідь проста і знайома нам із дитинства — в каші. Не плутайте зі сухими сніданками або мюслями, в яких багато цукру, каша має бути з цілої крупи.


Photo: Pixabay


І все начебто просто, але нагодувати школяра зранку кашею — місія нездійсненна, і той, хто говорить протилежне, або не має дітей, або знає якийсь магічний секрет. Ми належимо до останніх, і обов’язково поділимося з вами тонкощами вдалого сніданку.


  • Більше ягід — каша буде кориснішою і, що важливіше — смачнішою, якщо додати трішки малини, смородини, журавлини або чорниці. Ягоди можуть бути свіжими, замороженими або в’яленими.
  • Горіхи — паливо для мозку. Волоські та кедрові горішки, ліщина, мигдаль, кеш’ю — додайте їх до каші, і дитина з більшим задоволенням снідатиме.
  • Крапля меду в ложці каші суттєво покращить смак і збільшить шанси не те, що дитина поснідає.


Прийнятною заміною каші на сніданок є омлет та сирники. Амінокислоти та жири покращують когнітивні функції, такі як пам’ять, уважність та швидкість сприйняття інформації.

А щоб сніданок був не тільки корисним і смачним, а ще й апетитно виглядав — сервіруйте стіл. «Гусениці» з сосисок, «квіти» з огірка та помідора, та всілякі смішні мордочки з продуктів — діти це обожнюють, проявіть фантазію та шукайте натхнення в мережі.


Про інші дієві методи та поради, як викликати в дитини інтерес до їжі, читайте у статті «Як нагодувати дитину: поради для батьків».


Корисна порада: започаткуйте традицію снідати разом. Діти беруть приклад зі своїх батьків, якщо вони бачитимуть, що ви харчуєтесь правильно, то і самі з великою ймовірністю наслідуватимуть вас.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук