10 наукових відповідей на дитячі запитання


Опубліковано 10 Травень 2019 о 09:17

Блог Діти в місті Дніпро >  10 наукових відповідей на дитячі запитання


10 наукових відповідей на дитячі запитання

Діти дуже допитливі від природи, їх нескінченні «А чому?» ставлять у глухий кут навіть батьків з досвідом, що вже говорити про молодих. Ми підготували добірку з найцікавіших дитячих запитань, та прості відповіді на них. Тепер задовольнити цікавість малюків буде простіше.


Найчастіше дорослі можуть відповісти лише на деякі запитання правильно і по суті. На деякі запитання їм не хочеться відповідати чесно, доводиться брехати, відмахуватися або ігнорувати їх. Але важливо не залишати запитання малюка без відповіді, щоб пізнавальний інтерес не зійшов нанівець.

Адже знищити дитячу допитливість простіше простого! Пару разів не відповісти. Кілька разів відмахнутися: «Я зайнятий, почекай, потім, не зараз, в інший раз, не знаю». Пару разів посміятися над сказаною дитиною безглуздістю. Якось на запитання «Чому?» відповісти «Тому що». Тільки не дивуйтеся, якщо трохи пізніше ви теж почуєте «Тому що» у відповідь на яке-небудь своє запитання.


Тож читайте та зберігайте собі цю добірку, щоб завжди бути напоготові, та мати відповіді на всі дитячі запитання.


Що було б, якби динозаври вижили?



Але ж динозаври й справді вижили. Так, вони зараз живуть поруч із нами, адже ці велетні еволюціонували. Їхніми нащадками стали крокодили та менші ящірки.

Але, якщо все ж уявити, що метеорит, який багато років тому винищив цих плазунів, пролетів би повз Землю, то ми зараз не ставили б такі запитання, адже нас би не було на світі.


Що з’явилося перше: курка чи яйце?


Раніше це запитання вважали найцікавішим та сперечалися годинами. Це, так званий, логічний парадокс, адже якщо допустити, що першим було яйце, то постає запитання — а хто ж тоді зніс це яйце. А якщо першою була курка — то звідки ж та курка взялась.

Але зараз відповідь є: першим було яйце. Просто це було яйце іншої птиці, предка курки.


Чому метелики летять на світло?


Метелики летять на світло свічки чи лампи, адже думають, що це Місяць. В природі метелики вчаться орієнтуватися саме по світлу від цього небесного світила.


Дитина завалює вас запитаннями, і ви не встигаєте давати відповіді? Чому в тиранозавра такі маленькі передні лапи? Чому листя жовтіє? Вам на допомогу прийдуть 10 найцікавіших запитань та наукові відповіді на них.


Для чого потрібен Місяць?


Завдяки місяцю на Землі відбуваються припливи та відпливи, під час яких на береговій лінії утворюються місця, де вода то є, то немає. Саме в цих зонах і почалася еволюція підводних організмів у сухопутні, в результаті чого й з’явилася людина. Тобто без Місяця нас би просто не існувало.

 

Що станеться, якщо Сонце згасне?


Якщо наше Сонце раптом згасне, ми дізнаємося про це лише через 8 хвилин, адже саме стільки часу потрібно, щоб світло від зорі дійшло до нашої планети. Спочатку останнє тепло Сонця ще буде діставатися Землі, але потім, за кілька днів загинуть маленькі рослини. Дерева ще проіснують кілька років.

Настане темрява, і навіть Місяць не світитиме, бо він лише відбиває сонячне світло. А температура поверхні планети поступово впаде до -240 °С. Життя на планеті стане практично неможливим.


Чому фламінго рожевого кольору?



Пташенята фламінго народжуються білими, а рожевими стають лише з часом. Все через їхній раціон — фламінго харчуються рожевими креветками та рачками. Наприклад, якби люди харчувалися виключно морквою, то з часом стали б помаранчевими. Але це стосується не всіх продуктів, а лише тих, що містять певну речовину — каротиноїд, який є природним пігментом.


Чому після дощу на землі з’являється багато дощових черв’яків?


На це питання вчені не можуть дати точну відповідь. Вважається, що черв’яки вилазять із землі, тому що їх будиночки-тунелі залило водою. І, хоч черв’якам і потрібна волога земля, в воді вони просто захлинуться.

Однак, залишатися на поверхні їм довго небезпечно. Вони можуть виявитися розчавленими або просто висохнуть від сонця і загинуть.


Чи існують тварини, які світяться у темряві?


Так, і їх не мало. Найбільше тварин, що світяться, мешкає в морях і океанах. Світяться в темряві медузи, коралові поліпи, головоногі молюски і багато глибоководних риб. Серед мешканців суші світяться відомі всім жуки-світляки. Щоправда, наші українські, і взагалі європейські, світляки не дуже яскраві, і їх видів не так багато.


Також пропонуємо вам наукові відповіді на чергову порцію дитячих запитань: «Чому деякі птахи не літають?», «Що таке імунітет?» та «Як вижити після ядерного вибуху?»


Навіщо рибам хвіст?


Про те, що хвіст потрібен рибам для того, щоб рухатися вперед, знає, напевно, кожен. Але крім цього хвіст служить рибам кермом.

Є ще кілька цікавих способів використання хвоста, якими із задоволенням користуються деякі риби. Так скат-хвостокол використовує свій довгий хвіст для того, щоб нападати на свою жертву, і захищатися від ворогів. А морський коник за допомогою хвоста прикріплюється до водних рослин.


А це правда, що риби не вміють розмовляти?


Ні, приказка «німий, як риба» хибна. Насправді багато видів риб спілкуються своєю мовою. Вони сигналізують один одному про небезпеку, відлякують ворогів, «мило розмовляють» під час залицяння в шлюбний період.


А які цікаві запитання ставить ваш чомучка? Діліться у коментарях своїми варіантами, і ми будемо шукати наукові, але разом з тим прості та зрозумілі відповіді для дітей.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук