Обов’язок батьків чи загроза життю дитини: все, що потрібно знати про щеплення


Опубліковано 29 Жовтень 2019 о 15:00

Блог Діти в місті Дніпро >  Обов’язок батьків чи загроза життю дитини: все, що потрібно знати про щеплення


Обов’язок батьків чи загроза життю дитини: все, що потрібно знати про щеплення

Українці мають робити щеплення від 10-ти хвороб. Photo: Freepik


Вслід за епідемією кору в Україну прийшла інша небезпечна хвороба – дифтерія. Декілька випадків хвороби зафіксували в Києві та на Закарпатті. Лікарі зазначають, що всі госпіталізовані не мали щеплення від дифтерії. Ба більше того, за словами спеціалістів, всі ці спалахи небезпечних хвороб розпочалися саме тоді, коли в Україні почали відмовлятися від щеплень. «Діти в місті» розбиралися, які щеплення необхідно робити малюкам, чи безпечно робити щеплення в Україні, та чим загрожує їх відсутність.


Календар щеплень


На початку цього навчального року у Міносвіти та МОЗ заявили, що дітей без усіх необхідних щеплень не допускатимуть до навчання у школі. Ця заява викликала масові невдоволення батьків. У відомствах натомість заявили, що у батьків завжди є вибір, і вони можуть перевести дитину на індивідуальне або дистанційне навчання. Втім, погрози МОЗ практично не були виконані. Заклади освіти дозволили дітям ходити до школи, зазначивши, що повернуться до цього питання у разі низького рівня вакцинації або зростання рівня захворюваності.


Згідно з рекомендаціями МОЗ, дитина має отримати щеплення від 10-ти небезпечних хвороб: 

  • гепатиту В;
  • туберкульозу;
  • поліомієліту;
  • дифтерії;
  • кашлюку;
  • правця;
  • гемофільної інфекції;
  • кору;
  • краснухи;
  • епідемічного паротиту.


Держава купує вакцини від усіх цих хвороб, тому щеплення можна зробити у лікарні безкоштовно. Перші щеплення робляться у перший тиждень життя дитини. Всі інші – згідно з календарем щеплень.



Photo: МОЗ


Зазначимо, що вже у дорослому віці кожні 10 років треба робити повторне щеплення від дифтерії та правця.


Що треба знати про щеплення


Чи обов’язково робити щеплення дитині?

В Україні щеплення дітей добровільне, батьки мають право відмовитися від вакцинації. Втім, без обов’язкових щеплень можуть бути проблеми зі прийомом до дитячого садочка або школи.


Чи можна робити щеплення, коли дитина хворіє?

Існує міф, що не можна робити щеплення дитині, у якої нежить або кашель. У Європі такі симптоми не є протипоказаннями до щеплень. Ба більше, щеплення можуть зробити навіть дитині з легкою температурою. Втім, в Україні температура є протипоказанням. Якщо у дитини гостра інфекційна хвороба, щеплення також відкладають. Крім цього, не роблять щеплення дітям зі серйозною алергічною реакцією на попередні вакцини, та дітям з ослабленим імунітетом (після тривалого лікування, при онкозахворюваннях, СНІД).


Чи можна порушувати графік щеплень?

Через нестачу вакцин або неуважність батьків часто порушується графік щеплень. Тобто щеплення робляться зі запізненням, паузи між першим та другим обов’язковим щепленням затягуються. За словами лікарів, якщо дитині не зробили якихось щеплень, її захист не буде таким надійним. Тому, якщо графік порушується, то щеплення роблять при першій можливості. У Всесвітній організації охорони здоров’я зазначають, що пропущені щеплення треба зробити в мінімальні терміни із рекомендованими інтервалами.


Чи існує колективний імунітет?

У країнах, де наявний високий рівень вакцинації, діє колективний імунітет. У такому суспільстві дитина без щеплення має мінімальні шанси захворіти. Втім, для цього потрібен достатньо високий рівень вакцинації (95%). В Україні рівень охоплення щепленнями залишається низьким. Наприклад, щеплення проти кору, паротиту та краснухи у 2019 році отримало 90% дітей. А щеплення проти кашлюка, дифтерії та правця отримали понад 67% немовлят. Втім, навіть цей результат можна вважати гарним, адже лише три роки тому щеплення робили вдвічі менше людей. Отже, сподіватися, що в Україні вашу дитину захистить колективний імунітет не варто.



Щоб діяв колективний імунітет рівень вакцинації населення має сягати 95%. Photo: Freepik


Яка може бути реакція на вакцинацію? 

Вакцинація може викликати почервоніння, температуру та навіть набряк. Лікарі не радять давати жарознижувальні препарати, якщо температура невисока. Ущільнення в місці уколу не можна чіпати: мазати маззю, прикладати компрес або робити йодні сітки. Такі дії можуть погіршити ситуацію. Спеціалісти попереджають, чим імуногенніша вакцина, тим частіше виникає місцева реакція. В основному реакції виникають на «живі» вакцини, в яких використовується ослаблений компонент справжньої інфекції. Якщо ж придбати імпортну інактивовану вакцину (у ній немає живого компонента, є лише білок інфекції, якого достатньо для вироблення імунітету), негативних наслідків не буде.

Дуже рідко бувають більш серйозні ускладнення. Про них обов’язково виробник зазначає в інструкції, та їх ви маєте обговорити з вашим педіатром перед вакцинацією. Обов’язково зверніться до лікаря, якщо почервоніння та температура проявляються через декілька днів після щеплення, якщо почервоніння понад 5 сантиметрів, а біль в місці ін’єкції посилюються.

До речі, ви знали, що щеплення не роблять в сідницю? Щоб вакцина ефективно працювала, дітям роблять ін’єкцію в стегно, а дорослим в плече (дельтоподібний м'яз). Справа в тому, що в сідниці більше жирової тканини. А вакцину для кращого поширення необхідно вводити в м'яз.


Як перевірити якість вакцин?

В Україні наявні вакцини з різних країн. Коли ви робити щеплення, попросіть медичного працівника показати вам ампулу, на якій вказаний термін придатності та серія. Крім цього, на вакцині має бути термоіндикатор, який допомагає зрозуміти, чи правильно зберігалися та транспортувалися вакцини. Термоіндикатор має вигляд темного кола, в якому розміщений світлий квадрат. Якщо квадрат світліше кола, це значить, що вакцину можна використовувати для щеплення. Якщо квадрат пропав або став темніше кола, це значить, що вакцина зіпсувалася. Лікарі додають, що зіпсована вакцина не є небезпечною, вона не завдасть шкоди дитині. Але вона не захистить її від інфекції.



Photo: МОЗ


Аргументи «за»


Лікарі наголошують, що щеплення – єдиний надійний захист від багатьох хвороб, які до винаходу вакцини вбивали тисячі, а то й мільйони людей. Всі хвороби, від яких в Україні роблять щеплення, вкрай небезпечні, в першу чергу через високу смертність та можливі тяжкі ускладнення. Під час дифтерії у горлі хворого утворюються плівки, які ускладнюють дихання, кашлюк може призвести до зупинки дихання, поліомієліт вражає нервові клітини, а кір може призвести до запалення мозку. Втрати серед населення, яке не мало вакцини, були колосальні. Наприклад, епідемія кору до 1963 року (до появи та поширення вакцини) відбувалася кожні 2-3 роки. Щорічно під час епідемії вмирало близько 2,6 млн людей. За підрахунками ВООЗ, до введення програми імунізації щорічно близько 5 млн дітей вмирали від хвороб, яких сьогодні майже не існує в розвинутих країнах. Ще 5 млн дітей ставали інвалідами через ускладнення під час хвороби.

Зазначимо, що ВООЗ нещодавно визнала відмову від вакцинації глобальною загрозою людству, адже саме невакциновані люди несуть загрозу іншим, особливо дорослим. Лікар-педіатр Євген Комаровський пояснює, що діти, які не зробили щеплення, йдучи до школи або дитячого садочку, можуть заразити вихователів, вчителів, однокласників. А у дорослих, як відомо, всі ці хвороби проходять з більш серйозними ускладненнями, ніж у дітей. І смертність серед дорослих вища.


Аргументи «проти»



 Противники щеплення не довіряють якості вакцини. Photo: Freepik


Люди, які виступають проти щеплень, приводять низку аргументів стосовно того, чому малюкам не варто робити щеплення. Найголовніший аргумент українських батьків – якість вакцин. У 2008 році в Україні розгорівся корупційний скандал із неякісними індійськими вакцинами. Тоді у Краматорську після щеплення помер хлопець, а з усієї України почали надходити повідомлення про госпіталізацію дітей. Виявилося, що чиновники з МОЗу закупили не сертифіковані вакцини. До речі, саме з того моменту в Україні почав падати рівень вакцинації дітей. Зазначимо, що з 2015 року вакцини для України закуповує Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).


Якщо ж говорити про рух антивакцинаторів, у них є декілька ключових аргументів проти щеплень.

  1. Змова фармацевтів. Противники щеплень вважають, що масову імунізацію проводять, щоб заробити гроші, а не для того, щоб захистити людей.
  2. Вакцини не діють. Антивакцинатори вважають, що щеплення мінімально впливають на дітей, що насправді вони не можуть серйозно їх захистити. Статистичні дані про епідемії, пов’язані з відмовою від щеплень, на думку активістів, фабрикують.
  3. Вакцини не впливають на зниження захворюваності. Противники щеплень вважають, що такі хвороби як дифтерія, кір, поліомієліт та правець майже зникли через покращення рівня життя, якості медичної допомоги, харчування тощо.
  4. Вакцинація не потрібна саме зараз. Деякі батьки вважають, що частота захворювання сьогодні не така висока, щоб робити щеплення. Більш того, вони впевнені, що сучасна медицина ефективно бореться з цими захворюваннями.
  5. Право особистості та релігійні переконання. Антивакцинатори запевняють, що людина має сама вирішувати, чи робити їй щеплення. Держава ж не має права змушувати громадян до цього. Деякі віруючі вважають, що неприпустимо втручатися в провидіння.


Світовий досвід


У розвинутих країнах дуже серйозно ставляться до програм імунізації. І хоча у більшості країн вакцинація добровільна, коли справа доходить до спалахів хвороби, щеплення роблять всім в обов’язковому порядку. Наприклад, під час спалаху поліомієліту у Бельгії було видано закон, зобов’язуючий батьків зробити щеплення дітям. З тими, хто відмовлявся, проводили бесіду. Якщо вона не мала ефекту, родину штрафували та навіть могли засудити батьків до ув’язнення терміном на 5 місяців. 

В Америці дітей не допускають в навчальні заклади без всіх необхідних щеплень. Втім, якщо відмова від щеплення має світоглядні або релігійні причини – влада робить виняток.

В Австралії сім’ї, які відмовляються робити щеплення дітям, позбавляють права отримувати допомогу на дитину та інших податкових пільг.

В Італії батьки платитимуть штраф, якщо вчасно не зробили дитині щеплення, а у Франції малюків не приймуть ні в садочок, ні до школи, якщо вони не мають 11 щеплень.

Через відмову від вакцинації хвороби, які колись забирали мільйони життів, стали настільки рідкісними, що майже зникли. Ми перестали їх боятися і часом думаємо, що вони нам більше не загрожують. Втім, відмова від щеплень може нашкодити майбутнім поколінням, адже давно забуті інфекції з легкістю можуть повернутися.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук