Важливий навик: що робити, якщо дитина боїться помилятися, і чому помилки важливі


Опубліковано 07 Липень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Дніпро >  Важливий навик: що робити, якщо дитина боїться помилятися, і чому помилки важливі


Важливий навик: що робити, якщо дитина боїться помилятися, і чому помилки важливі

Photo: Freepik


Діти на пострадянському просторі набагато частіше відчувають стрес у школі, ніж їх однолітки з західних країн. Вся справа в помилках, до яких у багатьох з нас, і у освітньої системи в цілому, склалося не зовсім правильне ставлення. «Діти в місті» розбиралися, як навчити дитину не боятися помилок, і чому це важливо для її майбутнього.


 Чому помилятися корисно?


Страх помилитися сильно впливає на наше життя, адже, фактично, блокує наше бажання прагнути до чогось нового і незвіданого, складного і маловивченого. З дитинства багато хто з нас звик лаяти себе за помилки, так як за них оцінками «карали» в школі, а потім і вдома. Звичка сприймати помилки як результат нашої роботи вкоренилася в головах мільйонів людей, в той час як в західному співтоваристві прийнято сприймати помилки всього лише як частину робочого процесу.

Нейробіологи відзначають, що люди ефективніше вчаться, коли помиляються. Особливо, коли вони усвідомили помилку і пропрацювали її. На думку фахівців, якщо дитина боїться помилок, це відобразиться не лише на її успішності в школі, але і на допитливості. Малюк буде просто уникати всього складного і цікавого, боячись не впоратися, не дотягнути. Це нормальна робота мозку, який всіма способами намагається захистити людину від небезпеки. Стрес, який викликають помилки, сприймається нашим організмом як небезпека, тому з віком люди все частіше уникають таких ситуацій. Наприклад, бояться змінити роботу через страх невдачі або вперше поїхати за кордон в зрілому віці.


Як діти реагують на помилки



Photo: Freepik


Є два види реакції на помилки. У першому випадку дитина займається самокатуванням, поривається кинути все, що у неї не виходить. Такі діти (а пізніше і дорослі) не беруться за складні завдання, боячись критики. Вони помилково вважають, що не зможуть опанувати будь-яку навичку, якщо у них щось не вийшло з перших спроб.

Другий тип реакції на помилки більш здоровий. Такі діти легко реагують на недоліки і невдачі, не боячись провалу, не боячись пробувати знову. Помилки сприймаються як шлях і процес навчання. Часто трапляється так, що помилки мотивують на більш інтенсивні заняття, які допоможуть їх виправити.


Як навчити дитину спокійно реагувати на помилки


Звичайно, багато що залежить від школи, в якій навчається ваша дитина. Але і ви, як найближчі люди, можете багато чого зробити для того, щоб дитина сприймала помилки без страху. Перше, що ви повинні постійно повторювати малюкові: «Помилятися не страшно, а часом дуже цікаво і корисно».

Другий навик, який повинні освоїти батьки, це спокійне ставлення до оцінок. Звичайно, багато батьків хочуть, щоб їхні діти були відмінниками. Але подумайте, скільки людей із золотою медаллю і червоним дипломом залишилися працювати на посередній роботі з середньою зарплатою, в той час, як проблемні для школи діти відкривали свій бізнес за кордоном, не боячись помилятися і експериментувати. Справа не в оцінках - справа в знаннях, навичках та умінні їх застосувати.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Як навчити дитину постояти за себе: чи потрібно ділитися, давати здачі та інші важливі питання


Крім цього, психологи радять:

  • заохочувати дітей робити речі, які у них погано виходять (починати можна з побуту);
  • хвалити за старанність, вміння довести справу до кінця;
  • не порівнювати дітей з однолітками;
  • показувати дитині, як вона виросла, змінилася і порозумнішала завдяки своїм старанням;
  • вчити дитину з оптимізмом дивитися на складні завдання, допомагати розбиратися і вчити шукати вихід з будь-якої ситуації, що склалася;
  • проводити аналіз помилок, обговорювати з дитиною, з якої причини вона допустила ту чи іншу помилку;
  • показувати дитині на власному прикладі, що помиляються всі.


Обов'язково підтримуйте самооцінку малюка, адже діти з низькою самооцінкою бояться помилок ще більше, ніж діти з нормальним сприйняттям себе. Страх перед помилками у них посилюється острахом здатися дурним, бути висміяним або приниженим через неправильні відповіді.



Photo: Freepik


Звичайно, багато що залежить і від школи. Якщо вчитель зумів організувати в класі атмосферу, де кожна дитина може висловитися і не боятися помилитися, вам дуже пощастило.


Пам'ятайте, що дитинство - це пора, коли в людині закладаються найважливіші навички, які будуть потрібні їй в дорослому житті. Чим більше буде вкладено в дитину в шкільні роки, тим більш пристосованою для дорослого життя вона буде.


Читайте також: Топ-10 неочевидних навичок, які має освоїти дитина перед першим класом






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук