Правила поведінки на сонці: як захистити дітей від теплового удару, опіків і перегріву


Опубліковано 10 Липень 2020 о 11:00

Блог Діти в місті Дніпро >  Правила поведінки на сонці: як захистити дітей від теплового удару, опіків і перегріву


Правила поведінки на сонці: як захистити дітей від теплового удару, опіків і перегріву

Photo: Freepik


В Україні, як і в усьому світі, вже зараз відчуваються наслідки глобального потепління. З кожним роком зими в нашій країні стають все тепліше, а літо все спекотніше. 2020 рік не став винятком. Наприклад, червень в українській столиці став рекордним по жарі, адже третину місяця жителі Києва спостерігали температуру вище 30 градусів.

Звичайно, така спека не може не відбиватися на самопочутті людей. Особливо, коли немає можливості відсидітися в квартирі з кондиціонером, або відпустка припала на найспекотніші дні. «Діти в місті» зібрали низку правил і рекомендацій, які допоможуть вам убезпечити ваших дітей під час перебування на сонці.


Прогулянка в спеку


Влітку дітям потрібно якомога більше гуляти і відпочивати на свіжому повітрі, але що робити, якщо більша частина дня - це неймовірна спека. У таких випадках для прогулянки потрібно вибрати максимально тінисті місця. Це можуть бути парки або сквери, місце під великим деревом у дворі, альтанка. Давайте дитині більше води, а також час від часу протирайте обличчя водою. Обов'язково надіньте на дитину головний убір, який захистить її від сонця. На пляж в таку погоду потрібно обов'язково брати парасолі, а самий пік спеки перечікувати вдома.

Якщо ви гуляєте з новонародженою дитиною, простежте за тим, щоб коляска добре провітрювалася. Не кутайте малюка, щоб він не перегрівся.


Чи можна дітям засмагати?



Photo: Freepik


Лікарі не рекомендують ні дорослим, ні дітям перебувати на активному сонці та під прямими сонячними променями. Самий пік спеки припадає на 10.00-17.00 годин. Цей час краще перечікувати вдома або в тіні.

Шкіра дітей захищена від сонця в кілька разів гірше, ніж шкіра дорослої людини. Тому, коли ви відправляєтеся з дитиною гуляти в сонячний день, або купатися на річку, обов'язково використовуйте засоби захисту від сонця. Намагайтеся захищати шкіру дитини одягом. Голяка дітям можна перебувати на сонці не більше 20 хвилин. Пам'ятайте, що вітер тільки підсилює вплив ультрафіолетових променів і сушить шкіру.


Читайте також: Безпека на воді: правила поведінки для дітей


Якщо ви перебуваєте на пляжі, наносити захисний крем на шкіру дитині потрібно кожен раз, коли вона виходить з води. Рекомендується витиратися рушником і наносити захист на суху шкіру, так як вода на тілі тільки збільшує ризики отримати сонячний опік.


Сонячні опіки


У таку спеку дуже легко згоріти. Особливо, якщо це перші дні відпочинку на пляжі. Сонячні опіки - це запалення шкіри, отримане в результаті тривалого перебування на активному сонці. Найбільше схильні до сонячного впливу світловолосі, зеленоокі діти та діти з веснянками. Вони дуже швидко згорають.

Варто відзначити, що дитині достатньо 5-7 хвилин побути на активному сонці без захисту, щоб згоріти. Дорослій людині для такого ж результату знадобиться провести на сонці не менше 20-30 хвилин. Виявляється опік досить повільно. Приблизно через годину ви можете помітити на шкірі у дитини почервоніння, які гарячі на дотик. Може з'явитися свербіж і біль. Дитина може стати сонливою і млявою. Уже через час можуть з'явитися пухирі.



Photo: Freepik


Якщо дитина отримала легкий опік, досить буде зволожувати місце опіку водою. За останніми даними лікарів, пантенол не лікує опіки, а лише покриває рану. Тому краще всього використовувати спеціальні протиопікові засоби. Якщо ж є виражений біль, піднімається температура, доведеться звернутися до лікаря. Можливо, буде потрібно давати дитині препарати на основі парацетамолу або ібупрофену, які знімуть біль і температуру. При опіках обов'язково потрібно пити багато води.

Відзначимо, що важливо дотримуватися хорошого рівня вітаміну D, так як, згідно з останніми дослідженнями, є прямий взаємозв'язок між тим, як засмагає (згорає) людина, і рівнем вітаміну D в організмі. Чим більше вітаміну D, тим швидше відновлюється шкіра після опіків. Однак, при загоєнні подібних ран, запаси вітаміну в організмі швидко виснажуються.


Тепловий удар


Коли людина довго перебуває на активному сонці, у неї може статися тепловий удар. Найчастіше теплові удари бувають в безвітряні спекотні дні, коли стовпчики термометра перевалюють за 35 градусів. Варто зазначити, що теплові удари відбуваються в умовах високої вологості повітря або зневоднення організму. Тому найперше правило для жарких днів - це багато пити. Пийте воду самі і привчайте дитину багато пити.

Теплові удари проявляються не відразу. Спочатку ви можете помітити слабкість, млявість, дитину може нудити.


Симптоми теплового удару:

  • втрата свідомості;
  • відсутність потовиділення;
  • гаряча, суха шкіра;
  • судоми;
  • сильний головний біль;
  • знижений тиск.


Якщо є підозра, що малюк перегрівся, потрібно терміново перемістити його в прохолодне, добре провітрюване місце. Обітріть дитину водою, зробіть вологий компрес і змусьте її пити рідину. Якщо є можливість, використовуйте кондиціонер або вентилятор. Обов'язково зверніться до лікаря, якщо дитині стає гірше.



Photo: Freepik


Пам'ятайте, що всіх проблем з сонцем можна уникнути, дотримуючись кількох правил: уникати активного сонця, захищатися від сонця одягом і сонцезахисними засобами, багато пити, перечікувати пік спеки вдома. Дотримуйтеся цих правил, і літо не буде затьмарено неприємними моментами.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Тепловий удар у дитини: симптоми і перша допомога






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук