Як зрозуміти, що дитина замерзла на прогулянці?


Опубліковано 26 Листопад 2020 о 10:10

Блог Діти в місті Дніпро >  Як зрозуміти, що дитина замерзла на прогулянці?


Як зрозуміти, що дитина замерзла на прогулянці?

Photo: Freepik


Одна з найскладніших завдань, з якою стикаються новоспечені батьки, — визначати самопочуття дитини за зовнішніми ознаками. Розгадувати головоломки доведеться до тих пір, поки малюк не почне говорити. А поки він сам не в змозі пояснити, що замерз, варто вивчити ознаки, за якими все зрозуміло без зайвих слів.


Переохолоджувати — не можна. Перегрівати — небезпечно. У молодих батьків голова йде обертом: як зрозуміти, що дитині комфортно? Або, навпаки, що немовля почало замерзати, і пора відправлятися додому? Терморегуляція у малюків розвинена гірше, вони швидко втрачають тепло. Особливо через незахищені ділянки: голову, ноги або руки. Ось вірні ознаки переохолодження у дитини.


Холодні руки та ніжки


Photo: Freepik


Це, мабуть, найпростіший та найпоширеніший спосіб визначити переохолодження. Однак холодні ручки і ніжки є ненадійною ознакою того, що малюк замерз, а ось якщо груди, живіт або спина малюка на дотик холодні, то малюк точно замерз і його потрібно якомога швидше віднести в тепле приміщення.

Звичайно, існують індивідуальні особливості, вам напевно відомо і багато дорослих, у яких ноги вічно крижані. Маєте сумніви щодо свого малюка? Доторкніться до його шиї ззаду. Прохолодна? Швидше в тепло.


Зблідла шкіра


Здоровий рум’янець — це милі рожеві щічки малюка. Якщо ви помітили, що шкіра дитини стала блідою, не сумнівайтеся — настала гіпотермія, тобто переохолодження. Можливий також частковий варіант, наприклад, білі плями на щоках. Побачили такі — приймайте перші заходи при обмороженні.


Поведінка дитини стала неспокійною


Поки дитина не вміє говорити, вона використовує мову тіла. Якщо малюк починає замерзати, то може крутитися і вередувати, будь-якими способами даючи вам знати про свій дискомфорт. Якщо ви впевнені, що інших причин для цього немає, тобто дитина сита, здорова, в сухому підгузку і не хоче спати, то швиденько йдіть грітися.


Сонливість


Photo: Freepik


Ознаки сильного переохолодження — сонливість і занадто спокійна поведінка малюка. Вони свідчать про те, що тіло немовляти вже не може зігрітися самостійно. У такому випадку потрібно терміново повернутися в тепло, загорнути дитину в теплу ковдру і по можливості притиснути до себе. Адже ніщо не зігріває краще, ніж батьківська любов.


Що робити, якщо у дитини є ознаки переохолодження:

  • обов’язково зверніться за медичною допомогою;
  • віднесіть дитини в тепле приміщення;
  • зніміть з нього мокрий одяг;
  • укутайте дитини в теплу ковдру і запропонуйте теплий напій.


Обмороження


Обмороження найчастіше виникає на виступаючих частинах тіла — вуха, ніс, щоки, підборіддя, а також пальці рук та ніг.


Будь-яка з наступних ознак може вказувати на обмороження:

  • уражена ділянка шкіри стає блідою або жовтувато-сірою;
  • шкіра стає надзвичайно щільною або воскоподібною на дотик;
  • дитина скаржиться, що відчуває оніміння або печіння.


Що робити, якщо ви помітили хоча б одна ознака обмороження:

  • відведіть дитину в тепле приміщення;
  • опустіть уражені ділянки тіла в теплу (не гарячу!) воду — рекомендована температура води близько 40–42 °С, на вуха, ніс або щоки можна прикласти тканину, змочену теплою водою;
  • не розтирайте уражені ділянки тіла;
  • укутайте дитини в теплу ковдру і запропонуйте теплий напій;


Ні в якому разі не можна зігрівати уражені тканини тіла гарячою водою, або біля гарячих батарей, тому що це може призвести до значного поглиблення ураження.


Якщо відчуття оніміння не проходить протягом декількох хвилин, або обмороження сильне потрібно звернутися за медичною допомогою.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук