Адвент календар: все, що потрібно знати про найказковіший атрибут Нового Року


Опубліковано 30 Листопад 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Дніпро >  Адвент календар: все, що потрібно знати про найказковіший атрибут Нового Року


Адвент календар: все, що потрібно знати про найказковіший атрибут Нового Року

Photo: Freepik


Зима вже на порозі, а отже і святкування Нового Року не за горами. Цей рік видався важким, але передноворічні клопоти допоможуть забути про всі негаразди та подарувати дитині незабутні емоції.

Щоб кожен день нагадував про наближення Нового Року, на початку 19 століття винайшли різдвяний адвент календар. В ньому знайдеться і завдання, й винагорода за його виконання на кожен день. Про те, як зробити адвент календар своїми руками і що туди покласти, читайте в нашій статті.


Що таке адвент календар?


Спеціальний календар, що відраховує дні до Різдва, придумали в католицьких сім’ях. З 1 по 24 грудня діти щодня відкривали пакунки з адвент календаря. В них, окрім цитат з Євангелія або невеликих завдань, обов’язково були солодощі — яблука, цукерки та інші невеликі подарунки. У нашій культурі різдвяні календарі з’явилися порівняно недавно і вже встигли знайти своїх прихильників. Замість класичного різдвяного, можна виготовити календар очікування Нового Року.


Для чого він потрібен?


Photo: Freepik


Приємнішим за свято може бути лише його очікування. Погодьтеся, часто буває так, що самі лише роздуми про наближення чогось приємного приносять радість. До того ж маленьким діткам важко зрозуміти скільки це — місяць, тиждень, кілька днів. Про поняття часу з дітьми варто говорити зрозумілою їм мовою. Скільки казочок на ніч залишилося до Нового Року? А скільки прогулянок? Скільки ранкових млинців? А скільки ще коробочок треба відкрити?

Наочність адвент календаря допомагає малечі осягнути такі дорослі поняття, як «ще трошки», «скоро» та «ось вже Новий Рік на порозі».

А ще адвент календар — це весело, смачно та корисно. Поміркуйте самі: зробити календар власними руками разом з мамою — весело, відкривати подаруночки — смачно, а виконувати цікаві завдання від Діда Мороза та його ельфів — дуже корисно.


Як зробити адвент календар своїми руками


З чого почати? Звичайно ж з ідеї. У мережі є багато гарних адвент календарів для дітей і дорослих. Вони вражають красою і великою кількістю цікавих деталей. Якщо маєте вільний час та вмієте шити чи малювати — все в ваших руках. Обираємо ідею і адаптуємо її під свою родину. Ось кілька ідей для мам-рукодільниць.


Video: Mary Tardito


Що покласти в адвент календар?


Солодощі


Класти до адвент календаря найкраще солодощі та смакоту, яку полюбляють діти. Не потрібна величезна шоколадка щодня — досить і однієї цукерки, печива або інших ласощів. Якщо ви робите адвент календар для однієї дитини, то просто придбайте різні смаколики та розкладіть їх по ємностях. Коли дітей більше, то на один день кладіть всім однакові солодощі. Це правило діє незалежно від того, чи зробили ви для кожної дитини окремий календар, чи один на всю родину.


Невеликі подарунки


Photo: Freepik


Солодощі можна замінити на невеликі подарунки, які також можуть стати помічниками у виконанні завдань. Це можуть бути олівці, фломастери, пластилін, набори для творчості, пензлі і фарби, штампи, наклейки, набори картону і кольорового паперу, повітряні кульки, мильні бульбашки.


Вірші та пісеньки про зиму


Також в календар можна покласти вірші про зиму і свята, пісеньки, які можна співати усією родиною. Але найцікавіший варіант новорічного календаря отримаєте тоді, коли на кожен день заплануєте різні забави. Діти з нетерпінням чекатимуть, яке ж завдання-сюрприз буде сьогодні, а їх спільне виконання обов’язково принесе в родину радість та посмішки.


Завдання для адвент календаря


Порядок завдань умовний, бо ви краще знаєте свою родину і самостійно оберете на який день і що запланувати. Складні завдання в адвент календарі плануйте на вихідні — щоб був час допомогти з виконанням. Пишіть завдання та забави не лише дітям, але й усім членам сім’ї. Адже разом веселіше і крижинки вирізати, і кіно дивитися.


Написати листа Дідові Морозу або Святому Миколаю.

Зліпити з пластиліну ялинкові іграшки.

Власноруч виготовити листівки для бабусь і дідусів.

Намалювати зиму.

Зліпити Снігову бабу зі снігу і розмалювати акварельними фарбами.

Вирізати з паперу сніжинки.

Прикрасити вікна в кімнаті.

Дізнатися як святкували Новий Рік бабусі і дідусі.

Дізнатися про традиції святкування в інших країнах.

Знайти новорічний вірш та вивчити його.

Переглянути новорічний мультфільм.

Виготовити прикрасу для ялинки — гірлянду (а для якої ялинки — у дворі біля будинку або для домашньої красуні — оберете самі).

Допомогти мамі пекти печиво до свят.

Зробити крижані прикраси для двору (заморозити воду, налиту в надувні кульки, а потім викласти крижаними кулями доріжки або фігури. Прикраси можна пофарбувати).

Намалювати на снігу янгола.

Пускати мильні бульбашки на морозі.

Намалювати те, що в цьому році запам’яталося найбільше.

Допомогти прикрасити ялинку.

Допомогти з передсвятковим генеральним прибиранням.

Прикрасити свою кімнату перед святами.

Прочитати новорічну історію.

Зробити аплікацію на новорічну тематику.

Упакувати подарунки для найближчих.

Зробити годівницю для птахів і повісити її поруч з вікнами свого будинку.

Вивчити пісеньку або віршик про зиму — Дідові Морозу буде приємно.

Підготувати невеликі подарунки для друзів.

Зробити ялинку з підручних матеріалів (з пластиліну, картону, лего).

Пускати мильні бульбашки на морозі.

Пограти в сніжки.

Скласти історію про новорічне диво.

Подивитися кіно про Різдво.

Зустрічаємо Новий Рік!


І наостанок для вас 5 порад про те, як зробити адвент календар своїми руками:

  1. Оберіть варіант, який вам під силу. Зробіть його, а як захочете в наступному році покращити, перешити, переклеїти — будь ласка. А зараз зробіть те, на що вистачить часу і енергії.
  2. Повинна бути таємниця. Якщо з кишень будуть стирчати цукерки — де тут інтерес і передчуття сюрпризу? Обов’язково запакуйте завдання і солодощі. Процес розгортання 100 % принесе задоволення дітям.
  3. Бажання понад усе. Не кажіть що у вас немає фантазії, хисту та таланту до такого складного виробу, як адвент календар. Якщо ви дочитали статтю до цього місця, то у вас є бажання — і це головне. Не обов’язково друкувати складні схеми, вирізати, клеїти, шити. Візьміть прості білі конверти, за допомогою стрічок або тримачів зафіксуйте на основі і все. Цифри напишіть фломастером під колір стрічки. Ось бачите, усе геніальне дуже просто.
  4. Придумайте місце. Нехай календар буде на очах і нагадує про те, що свято наближається. А де ви його розмістите — чи на комоді в коридорі, при вході в будинок, чи в дитячій кімнаті на полицях, чи на дверцятах холодильника — значення не має.
  5. Робіть календар для родини. Розмістивши в ньому завдання для спільного виконання, ви навчите ділитися. Ділитися не тільки солодощами, а й радістю від спільного виконання завдань. Тільки ж солодощів покладіть у відповідній кількості до членів родини.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук