В якому віці потрібно вчити дитину читати: практичні поради


Опубліковано 09 Березень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Дніпро >  Різне >  В якому віці потрібно вчити дитину читати: практичні поради


В якому віці потрібно вчити дитину читати: практичні поради

Photo: Freepik


Більшість першокласників сьогодні йдуть до школи, вже вміючи читати. Справа в тому, що шкільна програма побудована таким чином, що діти просто не встигають за нею, якщо приходити в школу непідготовленим. Та й відставати від однокласників не дуже комфортно для будь-якої дитини. Ось і виходить, що починати вчити дітей читати потрібно не пізніше 5 років. «Діти в місті» дізнавалися, чи варто це робити набагато раніше.


Хто швидше


Читаюча дитина сьогодні є гордістю для більшості батьків. Чимало мам намагаються якомога раніше навчити дітей читати. А якщо дитина з трудом освоює цю навичку, починається занепокоєння і паніка. Психологи відзначають, що універсального віку для того, щоб почати читати немає. Освоювати букви потрібно тоді, коли дитина готова до цього. Хтось починає читати в три роки, а у когось і в 10 років можуть виникнути проблеми з читанням.


Дитина готова до навчання, якщо:

  • вона сама хоче навчитися читати і писати, проявляє інтерес до книг,
  • дитина знайома з поняттям письмова мова, вона розрізняє письмовий і усний текст,
  • дитина говорить, вміє складати прості речення,
  • у дитини немає серйозних логопедичних проблем.


Експерти відзначають, що освоювати літери потрібно тоді, коли дитина сама проявляє інтерес до читання. Якщо вчити малюка читати проти його волі, процес буде йти з трудом. Втім, є і безліч прихильників раннього навчання, які переконані, що вчити дитину читати набагато легше тоді, коли вона зовсім маленька.


Методики



Photo: Freepik


Сьогодні існує маса методик для навчання дітей читанню. При цьому традиційний буквар-абетку більшість фахівців не жалують. Справа в тому, що відповідність букв певним картинкам (К - кавун) збиває дитину з пантелику. Як результат, вона не завжди правильно визначає звуки в зображеному слові. Та й асоціації не завжди працюють так, як потрібно.


Найпоширенішими методиками сьогодні є:

  • кубики Зайцева,
  • звукова методика,
  • методика Марії Монтессорі,
  • методика Домана (картки).


Кожна з цих методик має свої переваги і недоліки.


Наприклад, кубики Зайцева дозволяють почати навчання в ранньому віці. Процес буде цікавий навіть найменшим. Методика ґрунтується на складанні пар букв - голосних і приголосних. Вчити дітей читати за допомогою цієї методики можна з одного року. Метод розвиває також дрібну моторику і звукове сприйняття. Втім, за словами педагогів, діти, які пройшли навчання за цією системою, нерідко мають проблеми зі звуковим розбором слова.

Ще одна методика для раннього розвитку - картки Домана. Цей метод передбачає запам'ятовування слів. Діти не вчать букв і звуків, а відразу вчаться прочитувати слово цілком. Цей метод дозволяє натренувати пам'ять, але як повноцінний спосіб для нашої мови не завжди підходить. Справа в тому, що спосіб розроблявся для англійської мови. У нашому випадку можуть виникнути проблеми із закінченнями, правописом і розбором слова.

За методикою Марії Монтессорі дітей вчать писати букви і тільки потім вчать їх вимовляти. Діти називають звуки і малюють їх. На практиці це дуже цікаве для дитини навчання, яке дозволяє в ігровій формі вивчити букви і навчитися читати. Однак в домашніх умовах реалізувати таке навчання досить складно через дорогі матеріали. Найчастіше така методика застосовується в приватних дошкільних установах.

Звукова методика, за допомогою якої дітей вчать в школах, є найбільш розповсюдженою й універсальною. В цьому випадку діти вивчають звуки і букви, після чого вчаться складати їх в слова. Цей метод простий у реалізації і ефективний в процесі навчання, проте його не можна застосовувати в ранньому віці.


Вам може бути корисною наша стаття: Ранній розвиток дитини: огляд найбільш відомих методик


Практичні поради



Photo: Freepik


Щоб дитина швидко і ефективно навчалася читати, потрібно подавати їй приклад. Практика показує, що в сім'ях, де є культура читання, діти самі тягнуться до книг. Особливо ефективно йде робота, якщо у вас є звичка читати разом з дітьми і обговорювати прочитане і зображене на картинках.

З усіма дітьми добре працює ігрова форма навчання. Покажіть дитині, що букви є скрізь: читайте афіші, назви магазинів, етикетки на продуктах харчування. Чим частіше ви будете просити малюка прочитати щось цікаве, тим вищою буде його мотивація до навчання.

Пам'ятайте, що в будь-якому навчанні важливо повторення, тому закріплюйте успіх, знову і знову прочитуючи знайомі тексти. Намагайтеся вибирати книги за віком дитини, при цьому звертаючись за допомогою до різних жанрів.


До речі, психологи радять починати процес навчання з імені дитини. Навчіть її писати і читати своє ім'я, розберіть, з яких букв і звуків воно складається.


Пам'ятайте, що навчити дитину читати не так складно, як здається на перший погляд. Набагато складніше зробити так, щоб читання їй полюбилося у і стало звичкою. Особистий приклад, позитивна мотивація, і ваша дитина обов'язково полюбить читати.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Топ-5 книг в жанрі фентезі, для шанувальників Гаррі Поттера






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук