Практичні поради для тих, хто вже почав готуватися до ЗНО


Опубліковано 07 Вересень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Дніпро >  Освіта >  Практичні поради для тих, хто вже почав готуватися до ЗНО


Практичні поради для тих, хто вже почав готуватися до ЗНО

Photo: Freepik


Новий навчальний рік тільки почався, а це значить, що старшокласники вже приступили до активної підготовки до іспитів. Чим раніше буде складений чіткий план підготовки до ЗНО, тим простіше школярам буде впоратися з хвилюванням в кінці навчального року. Педагоги радять починати підготовку до ЗНО, як мінімум, за рік до іспитів. Втім, багато школярів починають готуватися ще в 10 класі. «Діти в місті» зібрали практичні рекомендації, які допоможуть старшокласникам ефективніше підготуватися до іспитів.


Вам може стати в нагоді наша стаття: ЗНО-2022: коли варто починати підготовку і на що звернути увагу


Загальні рекомендації


Щоб підготовка до іспитів була ефективною, вона повинна бути цікавою. Намагайтеся не просто завчити предмет, а розібратися в ньому. Вивчайте теоретичні моменти, використовуючи життєві приклади. Також намагайтеся знайти в предметі щось, що вас серйозно захопить і зацікавить.


Як поліпшити підготовку:

  • шукайте захоплюючі факти в предметі,
  • задавайте питання при найменшому нерозумінні,
  • змінюйте вид діяльності, чергуйте завдання і предмети,
  • змагайтеся і влаштовуйте вікторини з однокласниками,
  • підтримуйте один одного, обговорюйте прогрес,
  • не женіться за кількістю вирішених завдань, намагайтеся розібратися в предметі,
  • тренуйтеся на реальних тестах з ЗНО,
  • перевіряйте свої знання на пробному тестуванні.


Зверніть увагу на нашу добірку: Підготовка до ЗНО та ДПА онлайн + офлайн з усіх предметів


Математика



Photo: Freepik


Математика - точна наука, але навіть в ній важливіше розбиратися, ніж просто знати способи вирішення завдань. Вчителі наполягають на тому, що в математиці важливіше відчувати зв'язки і розуміти, що звідки береться. Щоб отримати високі бали на ЗНО, недостатньо знати лайфхаки з вирішення найпоширеніших завдань. Набагато ефективніше - розібратися в предметі. Правила і теорія краще запам'ятовуються в процесі практики, а не при монотонному заучуванні. Тому намагайтеся для кожного правила знаходити конкретне завдання, на якому ви можете його застосувати.

Також фахівці радять пробувати вирішувати завдання декількома способами. Це підвищує шанси на успішне виконання тестів.


Українська мова


Українська мова - це дуже динамічна дисципліна, яка десятками років розвивалася і видозмінювалася. Щоб запам'ятати правила написання тих чи інших слів, педагоги радять знайомити дітей з цікавими фактами з історії мови та запозичень. Такі історії пробуджують цікавість і роблять підготовку більш ефективною.

Обов'язково міняйте види діяльності, чергуючи теорію з практикою і розбором помилок. Тривала зупинка на одному місці стомлює дитину, в результаті чого підготовка стає менш ефективною. Мотивацію учнів радять підтримувати за допомогою регулярного зрізу знань. Тоді діти зможуть бачити свій прогрес і не зупинятися на досягнутому.


Історія України



Photo: Freepik


ЗНО з історії - це не тільки перевірка теоретичних знань. Щоб отримати високі бали, необхідно вміти вибудовувати логічні зв'язки і аналізувати історичні події. Експерти відзначають, що з кожним роком в тестах все рідше зустрічаються прості питання з датами. При цьому все частіше потрібно мати знання про глобальні причини тих чи інших подій.

Підготовка повинна складатися з різних видів діяльності, включаючи незвичайні моменти, які можуть зацікавити і розважити школяра. Це можуть бути документальні фільми або цікаві факти з історії України.


Біологія


Глибокого розуміння предмета можна досягти тільки за допомогою активного спілкування з педагогом, коли дитина запитує і отримує відповіді на свої питання. Щоб зацікавити школяра предметом, потрібно шукати цікаві факти, пов'язуючи нудні теми з прикладами з життя. Наприклад, в темі про будову клітини можна згадати про цікаві всім мутації. Це відразу пожвавить інтерес. Педагоги відзначають, що діти завжди запам'ятовують той матеріал, який несе прикладну користь. А ось абстрактна теорія запам'ятовується найгірше.

Фахівці радять включати в підготовку малювання. За допомогою ілюстрацій діти краще запам'ятовують вивчений матеріал. Особливо, коли малюють його самі.


Пам'ятайте, що ідеальних способів підготовки до ЗНО для всіх не існує. Намагайтеся знайти ваш особистий темп і лайфхаки, які зроблять її ефективною для вас.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук