Як зробити дистанційне навчання ефективним


Опубліковано 15 Жовтень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Дніпро >  Освіта >  Як зробити дистанційне навчання ефективним


Як зробити дистанційне навчання ефективним

Photo: Freepik


Уже другий рік українські школярі поєднують навчання в школі з дистанційкою. Сьогодні школи в Україні приймають рішення про перехід на дистанційне навчання, спираючись на статистику захворюваності в кожній конкретній школі. Також рішення про переведення шкіл на дистанційне навчання може приймати місцева влада. В умовах пандемії дітям і батькам доводиться адаптуватися і звикати до нових реалій, намагаючись підтримувати темп навчання і ефективно засвоювати матеріал. «Діти в місті» зібрали поради, які допоможуть організувати дистанційне навчання і зробити його максимально комфортним для дитини.


Переваги дистанційки


Попри те, що дистанційне навчання стало великим викликом для всіх учасників процесу, батьки і діти відчули незаперечні переваги навчання з дому. Уміння концентруватися і вчитися, не встаючи з дивана, виявилося відмінною навичкою, яка здатна відкрити перед школярами масу можливостей в майбутньому. Сьогодні провідні університети світу пропонують здобути освіту дистанційно, тому уміння ефективно засвоювати знання, не виходячи з дому, просто незамінне.


Читайте також: Переваги дистанційного навчання: як отримати користь з карантину


Навчальний процес



Photo: Freepik


Багато в чому ефективність дистанційного навчання залежить від вчителів та їх орієнтованості на постійний розвиток. Програма повинна складатися з теорії та практичних завдань, які дозволяють використати теорію на практиці. Також важливий зворотний зв'язок з педагогом, щоб в онлайн-навчанні не залишалося «сірих зон».

Коли дітей переводять на віддалене навчання, батькам необхідно відразу поговорити з дитиною про те, що карантин - це не канікули. Дотримуватися робочого режиму допоможе графік. Намагайтеся не змінювати звичні ранкові ритуали - час пробудження, сніданок, водні процедури, зарядка. Налаштуватися на робочий режим також допоможе одяг. Це не означає, що дитину потрібно переодягати в шкільну форму, але піжама ніяк не сприяє робочому настрою.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Тренування і зарядка в умовах карантину: добірка занять на будь-який смак і вік


Ефективно організувати робочий день допоможе ранкова планерка, під час якої дитина повинна вивчити свій розклад, підготувати робоче місце і необхідні для навчання гаджети. Слідкуйте за тим, щоб дитина виконувала всі онлайн-завдання і читала передбачену планом літературу.

При дистанційному навчанні у дитини з'являється більше вільного часу, який вона може присвятити своїй улюбленій справі. Важливо обговорити, що в навчальний час не можна відволікатися на додатки, месенджери та інші справи, які не стосуються навчання.


Маленькі лайфхаки



Photo: Freepik


Батькам варто враховувати, що темп навчання у всіх дітей різний. Хтось буде швидко виконувати всі завдання, а іншим знадобиться навіть більше часу, ніж в школі. Дозвольте школяреві виконувати завдання в комфортному для нього ритмі, не квапте дитину.

Перевірку усних завдань можна доручити бабусям і дідусям. Наприклад, вивчені вірші або переказаний текст можна записати на відео і показати бабусям. Їм на радість, а дитині - на закріплення матеріалу.

Намагайтеся відзначати успіхи дитини в школі, підкреслюючи її старанність і вміння самостійно організувати навчальний процес. Святкуйте хороші оцінки, тим самим підтримуючи високий рівень мотивації.


Пам'ятайте, що дистанційне навчання - це всього лише етап, після якого дитині доведеться повернутися в школу і надолужувати пропущений матеріал.


Якщо дитина насилу справляється з дистанційкою, ви завжди можете звернутися за допомогою до репетиторів і тьютерів, які зможуть закрити прогалини в знаннях. Скористайтеся нашим каталогом з перевіреними репетиторами, які гарантують якісний результат.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук