Український Гарвард: яким буде Президентський університет


Опубліковано 19 Листопад 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Дніпро >  Український Гарвард: яким буде Президентський університет


Український Гарвард: яким буде Президентський університет

Photo: Freepik


У 2023 році в Україні має відкритися Президентський університет. Це амбітний проект, яким займається Міністерство освіти. «Діти у місті» дізнавалися, чого навчатимуть в українському «Гарварді», і скільки людей зможуть потрапити туди на навчання.


Велике будівництво


Президентський університет збудують у Києві на ВДНГ. На будівництво виділять понад 7,2 млрд гривень за три роки. Зазначається, що крім бюджетних коштів до Міносвіти планують залучити приватні інвестиції. За оцінками фахівців, тільки на будівництво та облаштування лабораторій може піти не менше 4,6 млрд гривень. На даний момент із президентського фонду на будівництво було виділено 70 млн гривень. Ще 100 млн гривень було закладено до бюджету на 2022 рік.

Міністр освіти Сергій Шкарлетт зазначає, що крім будівництва університету знадобиться також дороге обладнання та бібліотека. Під будівництво вже виділили 16 гектарів на території ВДНГ. Освітня установа з'явиться на ділянці, де раніше розташовувалися фестиваль "Кураж", "Музей науки" та приватна школа Midgard.


На виділеній території планують розмістити:

  • 11 корпусів,
  • адміністративний корпус,
  • готель,
  • лікарня,
  • дипломатична служба.



Photo: з відкритих джерел


У планах Міносвіти закінчити будівництво університету до 2025 року, а на момент відкриття установи у 2023 році має бути здана в експлуатацію перша черга будівництва (навчально-лабораторний корпус та апарт-готель).


Читайте також: Чому українці відправляють дітей навчатися за кордон: плюси та мінуси освіти за межами України


Університет майбутнього


Як повідомили у Міносвіти, у Президентському університеті буде шість напрямків – професій шостого технологічного устрою:

  • інформаційні технології;
  • кібербезпека та штучний інтелект;
  • нанотехнології;
  • нові енергетичні технології;
  • біотехнології та науки про здоров'я;
  • міжнародні відносини та безпека.



Photo: Freepik


На перший потік планують набрати лише 120 студентів – по 20 осіб на кожен напрямок. До навчального закладу відбиратимуть найталановитіших українських школярів. За словами Шкарлета, відбір проходитиме у чотири етапи, а ЗНО враховуватиметься лише як допуск.

Зазначається, що 70% навчання буде присвячено практиці, і лише 30% – теорії. На даний момент невідомо, хто викладатиме в університеті, але освітнє відомство має серйозні амбіції з цього приводу. Як заявив міністр освіти, викладачі у Президентському ВНЗ мають отримувати зарплату не менше ніж 4 тисячі доларів. Працювати у закладі зможуть провідні вчені із різних країн.

Відомо, що навчання у Президентському університеті буде безкоштовним. Але після закінчення університету студенти будуть зобов'язані працювати в Україні. У Міносвіти вважають, що нове покоління лідерів позитивно вплине на економіку країни та розвиток інновацій.

Як пояснює Сергій Шкарлет, одна людина здатна змінити світ. Він навів приклад Ілона Маска і Марка Цукерберга, які здійснили революцію у своїх сферах діяльності. Глава Міносвіти зазначає, що Україна також почне вкладати кошти у справжніх лідерів, які матимуть змогу вплинути на розвиток країни.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Що таке STEM-освіта і чому вона така популярна: відповіді на поширені питання






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук