Весь в тата: що діти успадковують від чоловіків


Опубліковано 23 Грудень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Дніпро >  Весь в тата: що діти успадковують від чоловіків


Весь в тата: що діти успадковують від чоловіків

Photo: Freepik


Як доводять останні дослідження науковців, чоловічі гени більш агресивні, ніж жіночі. Саме тому багато речей дитина успадковує від тата. «Діти в місті» дізнавалися, що з великою ймовірністю дитина візьме від свого батька.


Пухкі губи та ямочки


Найчастіше форма губ та їх повнота передається дитині від батька. Якщо у чоловіка пухкі губи, такі ж будуть у його дітей. Ще одні гарні риси, такі як ямочки на щоках і підборідді, теж успадковуються по чоловічій лінії, але передаються і дівчатам. Річ в незвичному розташуванні м’язів обличчя.


Облисіння та повнота


Успадковуються не лише приємні риси. Наприклад, якщо батько схильний до облисіння, у його сина будуть ті самі проблеми. За густоту волосся відповідає чоловічий гормон тестостерон, який також впливає на голос, м’язову масу та деякі чоловічі риси характеру. Науковці встановили, що рівень тестостерону у батька та сина дуже схожий.



Photo: Freepik


Ще один спадок від тата – це схильність до повноти. Вчені з’ясували, що спадковість схильності до ожиріння, ймовірніше за все, пов’язана з виживанням людства. Річ у тому, що діти ситих та кремезних чоловіків мали більші шанси на виживання. Втім, сьогодні цей механізм лише заважає людям, адже саме ожиріння провокує багато проблем зі здоров’ям.


Проблеми з серцем та зубами


У Британії провели дослідження, в ході якого з’ясувалося, що серцево-судинні хвороби можуть передаватися дитині від чоловіка. За регуляцію роботи серцево-судинної системи відповідає Y-хромосома. Якщо у батька проблеми з серцем, ймовірність виникнення таких проблем у дитини підвищується на 50%.

Порушення прикусу та проблеми з тонкою емаллю також нерідко передаються дітям від чоловіків, адже за красу та здоров’я зубів відповідає цілий набір генів. У чоловіків ці гени активніше, тому більше ймовірності, що у дитини буде татова посмішка. Дитина може перейняти не лише форму зубів та розмір, а й порушення прикусу й такі моменти, як, наприклад, щілина між зубами.


Читайте також: Молочні зубки: міфи та правда


Кучерики



Photo: Freepik


Структура волосся та їхній колір залежать в рівній мірі від обох батьків. Але, якщо батько кучерявий, дитина з великою ймовірністю матиме кучеряве волосся.


Тривалість життя


Вчені з США зазначають, що тривалість життя залежить від довжини тіломірів – частинок, які є своєрідними охоронцями ДНК. Чим довше ці частинки, тим тривалішим може бути життя людини. Зазначається, що у сперматозоїдів тіломіри збільшуються в розмірах з роками. У такому вигляді вони передаються дітям.


Варто зазначити, що частіше риси обличчя теж передаються дитині від чоловіків. Втім, існує багато виключень, особливо, якщо батьки належать до різних національностей. В таких випадках більшу роль грає те, чиї гени виявляться сильнішими.


Вам може знадобитися наша стаття: Як культивувати в дітях любов до власного тіла






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук