Як виростити актинідію


Опубліковано 05 Січень 2022 о 17:00

Блог Діти в місті Дніпро >  Як виростити актинідію


Як виростити актинідію

Photo: з відкритих джерел


За часів технологій та гаджетів садівництво стало приємним хобі та віддушиною для тих, хто живе у великому місті. Незважаючи на відсутність у сучасних сімей городів та дач, багато хто заводить домашні рослини. Корисно це і для дітей, адже взаємодія із землею та природою відволікає від гаджетів та розвиває нові навички. «Діти в місті» розкажуть про незвичайну рослину, яку можна виростити разом із дітьми прямо у себе вдома.


Актинідія – це рідкісної краси ліана, яка дає смачні та багаті на вітаміни плоди. Усім відомий плід ківі зростає на актинідії китайській. На жаль, вирощувати її можна лише в теплицях, зате існує актинідія ряболиста, що витримує сильні морози. Вона і користується все більшою популярністю у наших садах. Достатньо купити актинідію на https://florium.ua/ua/actinidia/, правильно посадити і забезпечити догляд рослині, і на вас чекає смачний і рясний урожай.


Особливості рослини


У довжину ліана може зростати до 8 метрів та жити до 60 років. Довге листя часто змінює своє забарвлення, і рослина буде прикрашати будь-яку ділянку. Цвітіння відбувається в липні, триває приблизно 15 днів, а потім з'являються довгі зелені плоди, що дозрівають до кінця літа.

Зверніть увагу – актинідія є дводомною рослиною, і для плодоношення поруч варто висадити особини обох статей (співвідношення чоловічих до жіночих 2:5).


Для отримання плодів можна придбати на https://florium.ua/ універсальний чоловічий сорт «адам» або «дон жуан» та будь-який з жіночих видів, наприклад:

  • вереснева;
  • віта ківі;
  • хейворд;
  • аргута Риму;
  • Катруся.


Читайте також: Літо на дачі: чому дитині корисно проводити час у селі


Посадка актинідії


Як і будь-яка південна рослина, актинідія любить яскраве сонце. Через гнучкість стебла вона потребує шпалери, або її потрібно закріпити на іншій опорі. Місце для посадки варто вибрати захищене від протягів.

Грунт актинідії підходить нейтральний, слабокислий, грунтові води не повинні залягати близько, щоб не було надмірного зволоження стовбура. Ями для посадки роблять півметрової глибини та діаметра. Рослини слід садити не частіше, ніж у 80 см. Дно посадкової ями необхідно покрити сумішшю гравію з піском. Поверх кладеться суміш родючого ґрунту, компосту та піску. Бажано додати в посадковий ґрунт деревне борошно, добрива на основі калію та фосфору.

Після посадки актинідію рясно поливають, а для збереження вологи поруч із саджанцем кладуть тирсу. Коренева шийка рослини має бути на поверхні ґрунту.


Догляд за актинідією


Насамперед, догляд за рослиною означає рясний полив. У літню спеку потрібно не тільки поливати актинідію під стовбур, а й організовувати дрібнодисперсне зрошення листя, щоб уникнути їхнього підсихання. Навесні та восени полив слід проводити щотижня, у спеку 2-3 рази на тиждень.

Розпушування ґрунту навколо рослини проводиться обережно через кореневу систему, що залягає біля самої поверхні. Не зайвим буде удобрення ґрунту. Навесні радять удобрювати актинідію розчином сечовини, під час плодоутворення – органічним розчином, а восени робити підживлення мінеральною сумішшю для плодових рослин.

Актинідія морозостійка і не потребує зимового укриття. Однак молоді саджанці віком до трьох років можна знімати на зиму зі шпалер і укутувати в ялиновий лапник. Дорослі рослини зі шпалер не потрібно знімати.


Про город на підвіконні та ще 5 захоплюючих креативних занять для дошкільнят читайте в матеріалі.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук