Підготовка до ЗНО-2022 з математики: поради від педагогів


Опубліковано 23 Лютий 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Дніпро >  Освіта >  Підготовка до ЗНО-2022 з математики: поради від педагогів


Підготовка до ЗНО-2022 з математики: поради від педагогів

Photo: Діти в місті


Іспит з математики українські абітурієнти здаватимуть 3 червня, тому на підготовку до ЗНО школярі мають трохи більше, ніж три місяці. Математика є одним з найскладніших тестів на ЗНО. Наприклад, у 2021 році його завалила третина учасників. Як відомо, математика є обов’язковим предметом, тому дуже впливає на фінальні результати, які знадобляться для вступу у ВНЗ. «Діти в місті» зібрали поради репетиторів, які допоможуть закрити прогалини в знаннях та покращити свою підготовку до ЗНО.


Корисні лайфхаки




Викладач математики на курсах підготовки до ЗНО «Cactus» Максим Могорян


зазначає, що на іспиті з математики найголовніше – це уважність. За його словами, найчастіше абітурієнти допускають помилки на іспиті саме через неуважність. Це відбувається під час ознайомлення з умовами завдань, обчислення та навіть при перенесенні відповідей у бланк.


«Навіть якщо ви чесно готувалися до ЗНО, це ще не означає, що ви отримаєте максимальний бал — для цього треба викрутити пильність на максимум і тримати в такому стані до кінця іспиту», - наголошує Могорян.


Математика – це завжди тренажер для мозку, тому і готуватися до іспиту треба, тренуючи його. За словами викладача, витрачати на підготовку до математики необхідно не менше чотирьох годин на тиждень. Щоб тримати мозок у тонусі, йому постійно потрібно підкидати нові знання, та постійно повторювати вивчене.

Важливим інструментом під час складання іспиту є тайм-менеджмент, тому варто навчитися працювати чітко за часом.


«Не витрачайте більше двох хвилин на кожне тестове завдання та кожну пару у тестовому співвідношенні. Якщо сягаєте трьох хвилин — кидайте це завдання, потім до нього повернетеся, якщо вистачить часу», - радить вчитель з курсів підготовки «Cactus».


Максим Могорян наголошує, що ніколи не можна залишати рядки у бланку порожніми. Навіть, якщо ви не знаєте відповіді. У крайньому випадку, варто обрати більш вірогідну відповідь інтуїтивно. Близько півгодини треба залишити на перевірку вирішених завдань та їхнє перенесення у бланк відповідей.


Комбінований підхід та розуміння



Photo: Freepik


За словами Максима Могоряна, щоб добре підготуватися до іспиту, необхідно комбінувати підходи до вивчення предмету. Він радить працювати з репетитором, дивитися корисні відео в Ютубі, а також обов’язково тренуватися на минулорічних тестах.


«Все це буде залишатися і потрохи відкладатися у довготривалій пам'яті. Головне — не бійтеся мозкової «кріпатури», - наголошує викладач.


Він впевнений, що зубрити математику не треба, адже формули дуже легко забути. В математиці найголовніше – це розуміння.


«Якщо ви зрозуміли, що похідна — це швидкість зміни функції, вас не налякають тим, що замість звичного ікса та ігрека в умові фігурують інші літери. Якщо ви зрозуміли, що корені квадратного рівняння х^2 + px + q = 0 — це такі значення, які перетворюють ліву частину на нуль, вас не налякає теорема Вієта, яка випливає з тотожного виразу (х-х1)*(х-х2) = 0», - пояснює педагог.


Якщо вдасться опанувати тему, то ви обов’язково зрозумієте, що всі формули шкільного курсу математики випливають з цілком логічних перетворень одного в інше.


Якщо ви бачите, що ваша дитина не встигає якісно підготуватися до ЗНО, обов’язково скористайтеся нашою добіркою: Підготовка до ЗНО та ДПА 2022 онлайн + офлайн з усіх предметів


Важливі моменти та маленькі хитрощі


При підготовці до будь-якого іспиту необхідно спершу провести моніторинг своїх знань та визначити слабкі сторони. Крім цього, всі педагоги радять обов’язково заповнювати конспект або спеціальний довідник, де збирати найважливіші правила та формули.

Важливо власноручно заповнювати таблиці та конспекти, а не користуватися довідниками, адже так інформація набагато краще запам’ятовується.


На що треба звернути увагу:

  • знаходження площі геометричних фігур,
  • скорочення множення,
  • властивість степеню з від’ємним числом,
  • теореми синусів та косинусів,
  • теореми Піфагора, Фалеса.


Щоб збільшити свої шанси на ЗНО, намагайтеся опанувати типові підходи до розв’язування задач. Педагоги зазначають, що усі завдання мають обмежену кількість підходів до розв’язування. Наприклад, в завданнях з геометрії багато схожих способів. Запам’ятайте основні підходи і ви значно покращите свою підготовку.


Корисні навички:

  • навчіться робити усні обчислення зручним способом,
  • вивчіть різні пари множників, які дають круглі числа у добутку,
  • запам’ятайте розклад великих складених чисел на множники,
  • навчіться застосовувати похідну та інтеграл для розв’язання практичних задач.


Іноді під час тестування є можливість пропустити розв’язання задачі, використовуючи більш швидкий варіант. Наприклад, підставити варіанти в умови тесту й обрати той, який задовольняє умову. Так само можна вчиняти з рівняннями під час пошуку кореня.


Корисні посилання



Photo: Freepik


Під час підготовки до ЗНО треба використовувати різні види діяльності. Робота з репетитором, підручником, розв’язування тестів, складання конспектів – все це лише маленький перелік можливих варіантів підготовки. Наприклад, сучасні школярі дуже полюбляють готуватися до екзаменів за допомогою Ютуб-каналів.

На каналі Математика ЗНО Розумскул є багато корисних відео, які допоможуть опанувати важливі теми.

Канал EasySchool публікує детальний розбір найскладніших тем з алгебри, які зустрічаються на екзамені.

Також можна користуватися мобільними додатками «Математика ЗНО» (тести усіх попередніх років, додаткові зразки завдань з відповідями, теоретичні підказки та формули) та ЗНО Math (схематичні правила і теореми, задачі з матеріалами для самоперевірки).


Читайте також: Підготовка до ЗНО-2022 з української мови: поради від педагогів






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук