Які умови для українських переселенців у різних країнах: виплати, допомога з житлом та роботою


Опубліковано 21 Березень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Дніпро >  Які умови для українських переселенців у різних країнах: виплати, допомога з житлом та роботою


Які умови для українських переселенців у різних країнах: виплати, допомога з житлом та роботою

Photo: Freepik


За даними ООН, станом на 19 березня з України через війну виїхало близько 3,3 млн українців. За словам радника голови Офісу Президента України Михайла Подоляка, ще приблизно 11-12 млн громадян стали внутрішніми переселенцями. Найбільше українців виїхало до Польщі. Сусідня країна прийняла понад 2 млн біженців. Багато українців прийняла Молдова, Словаччина, Румунія та Чехія.

«Діти в місті» дізнавалися, які умови для українців існують в різних країнах, та яку допомогу біженцям надають за кордоном.


Тимчасовий захист


Найпростіший і найзручніший варіант легалізації в країнах ЄС — це набуття статусу тимчасового захисту. Отримавши цей статус, українці мають право поїхати до будь-якої країни Євросоюзу та подати там заяву, щоб отримати дозвіл на проживання.


Тимчасовий захист дає українцям право на:

  • соціальну допомогу,
  • безкоштовне медичне страхування,
  • допомогу з житлом, роботою,
  • безкоштовну освіту для дітей.


При цьому, цей статус не обмежує українців і вони мають змогу повернутися додому у будь-який момент.

Юристи не рекомендують українцям подавати заяву на отримання статусу біженця, оскільки він суттєво обмежує громадян у пересуванні. Під час розгляду заяви у людини забирають документи, надаючи тимчасовий документ, що засвідчує особу. Доки заяву розглядають, людина не має можливості працювати, а також вільно пересуватися по країнах ЄС. Навіть повернутися додому, маючи статус біженця, стає великою проблемою.

Наголошується, що тимчасовий захист буде діяти до завершення війни в Україні. Тому всім українцям, які вимушено залишили країну, радять обирати саме такий варіант.


Польща



Photo: Freepik


Українські громадяни, які залишаються в Польщі, мають право на одноразову фінансову допомогу у розмірі 300 злотих (приблизно 2200 гривень). Також для українців будуть доступні щомісячні виплати у розмірі 500 злотих на кожну дитину незалежно від доходу сім'ї. Крім фінансової допомоги українці мають право на працевлаштування за спрощеною процедурою та отримання безоплатної медичної допомоги. Діти мають право навчатися у польських школах. Наразі в країні працюють над тим, щоб організувати у школах українські класи з україномовними викладачами.

Щоб безкоштовно пересуватися по території країни на поїзді, необхідно звернутися до каси з українським паспортом. Також українці можуть безкоштовно користуватися громадським транспортом Варшави.

Зазначимо, що у центрах допомоги біженцям українцям надають підтримку з продуктами харчування, тимчасовим житлом, одягом та товарами найпершої необхідності.


Більш детально про допомогу біженцям у Польщі можна прочитати тут.


На порталі «Дія. Бізнес» з’явилася тематична сторінка, де можна знайти інформацію про працевлаштування та вакансії,поради з відкриття бізнесу в Польщі та корисні посилання для біженців.


Вам може знадобитися наш матеріал: Добірка ресурсів, де можна вивчати польську мову


Словаччина


При перетині кордону можна оформити тимчасовий притулок у Словаччині. Також можна звернутися до будь-якого відділення поліції у справах іноземців. Статус надає право на працевлаштування, відвідування школи та дитячого садка, медичне страхування.


Виплати у Словаччині:

  • 68,80 євро (2227 грн) на людину на місяць,
  • 130,90 євро (4238 грн) допомоги за наявності від 1 до 4 дітей,
  • 241,30 євро (7812 грн) на сім’ю, де більше чотирьох дітей.

На території Словаччини біженцям доступний безкоштовний транспорт.


Румунія



Photo: Freepik


Країна приймає українців за спрощеною процедурою. Жінок з дітьми безкоштовно розміщують у центрах допомоги на будь-який термін. Там можна отримати і безкоштовне харчування.


Детальніше про отримання притулку в Румунії можна ознайомитися тут.


Чехія


У Чехії діють такі ж умови перебування для українців, як і в більшості європейських країн. Українці мають змогу користуватися безкоштовним громадським транспортом, а після отримання статусу тимчасового притулку, можуть працювати, навчатися та отримувати безоплатну медичну допомогу.

Українці в Чехії мають право на допомогу в розмірі 5 тис. чеських крон (приблизно 6800 гривень). Перші виплати здійснюватимуться автоматично після отримання візи. Далі на допомогу можуть розраховувати лише ті, хто не знайшов роботу. Допомогу можна отримувати протягом шести місяців.

Додамо, що Raiffeisenbank and ČSOB виплачують біженцям фінансову допомогу у розмірі 2500 крон під час відкриття рахунку.


Вам може знадобитися наша стаття: Синдром вцілілого: з якими психологічними труднощами можуть зіштовхнутись біженці


Німеччина


Німці надають українцям допомогу з тимчасовим житлом, харчуванням та безоплатним медичним обслуговуванням. Втім, на повноцінне безоплатне медичне страхування мають право лише ті біженці, які будуть офіційно працевлаштовані.


Соціальна допомога у Німеччині:

  • 367 євро на місяць (по 330 євро, якщо біженець мешкає з чоловіком або дружиною),
  • 294 євро дорослим до 25 років, які мешкають з батьками,
  • 326 євро дітям та підліткам у віці 6-17 років,
  • 249 євро дітям до шести років.


Заява на отримання соціальної допомоги біженцям подається до відомства із соціальних питань при громаді проживання. Окремі федеральні землі Німеччини або міста пропонують безкоштовний проїзд для українців у громадському транспорті.


Франція


Детальні умови про отримання тимчасового захисту у Франції надало МВС країни. Їх можна подивитися тут. Українці матимуть право на проживання та роботу у Франції, отримають доступ до медичного обслуговування, а також можуть розраховувати на допомогу в отриманні житла.


Канада


Щоб отримати тимчасовий притулок у Канаді, необхідно подати електронну заяву та здати біометричні дані в будь-якому візовому центрі Канади, які є у різних країнах. Процес отримання візи може зайняти близько двох тижнів. Міграційна програма для українців передбачає дозвіл на перебування в країні до трьох років, право на працевлаштування та освіту.


Читайте також: Як допомогти дитині пройти адаптаційний період у новій країні: практичні поради


Photo: Мінздрав

Photo: Мінздрав


Зазначимо, що багато великих міст, такі як Варшава, Краків та Прага вже заявляли, що більше не можуть приймати біженців. Тому тих українців, які прибувають туди, розподіляють по країні. Втім, українці можуть залишитися в будь-якому місті на свій розсуд, якщо розраховуватимуть на свої сили. Ви можете самостійно знайти роботу та житло у країні свого місцеперебування. Також сьогодні українцям пропонують багато дистанційної роботи в міжнародних компаніях.

Якщо ви знаходитеся в скрутному матеріальному становищі, краще обрати для життя і роботи менше місто або навіть село, де вам з більшою ймовірністю знайдуть хорошу роботу та житло.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук