Мавпяча віспа на порозі України: як уберегти себе та близьких


Опубліковано 07 Вересень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Дніпро >  Мавпяча віспа на порозі України: як уберегти себе та близьких


Мавпяча віспа на порозі України: як уберегти себе та близьких

Photo: Freepik


Щорічно у світі з'являються нові віруси та хвороби, з якими людству доводиться боротися, пристосовуючись до життя з ними. У 2020 році життя всього світу змінилося через коронавірус, який буквально порушив світовий порядок.

Не встигло людство пристосуватись жити з новою хворобою, як на світ обрушилася нова напасть – мавпяча віспа. «Діти в місті» дізнавалися, наскільки небезпечною є ця хвороба, і чи варто її боятися українцям.


Звідки взялася мавпяча віспа


Ця хвороба не нова. Перші випадки мавпячої віспи було зафіксовано ще 1958 році серед мавп, на яких проводили дослідження. До 2022 року хворобу фіксували лише в Африці. Це були поодинокі випадки, які не виходили за межі континенту.

Нині ситуація змінилася. Саме це й викликало хвилювання у світі, адже випадки мавпячої віспи з травня 2022 року зареєстрували вже у 92 країнах. Загалом на вірус перехворіло понад 50 тис. осіб, з яких 16 осіб померли. Незважаючи на невисоку смертність, світова система охорони здоров'я обмірковує варіанти боротьби з непередбачуваним вірусом, а ВООЗ закликає боротися з вірусом, щоб не допустити ще однієї епідемії.


Ситуація в Україні



Photo: Freepik


На даний момент найбільші спалахи мавпячої віспи зафіксовані в США, Британії, Бразилії, Іспанії та Німеччині. В Україні підтверджених випадків захворювання немає, але, за словами лікаря-імунолога Алли Волохи, мавпяча віспа не омине Київ та всю Україну.

Справа в тому, що понад сотню випадків хвороби було зафіксовано у сусідній Польщі, де зараз перебувають мільйони українців. Загалом у країнах Євросоюзу зафіксовано понад 16 тис. випадків захворювання. Лікар впевнена, що поширення віспи в Україні можна прогнозувати зі 100% ймовірністю.

Втім, міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко поспішив заспокоїти українців. За його словами, МОЗ уже підготувалося до можливого спалаху мавпячої віспи. В Україні є тест-системи для виявлення хвороби.


Більш детально про поради МОЗ ми писали у нашій статті: Мавпяча віспа: симптоми, діагностування та профілактика


У чому особливість вірусу



Photo: Freepik


Мавпяча віспа на даний момент не є небезпечним захворюванням. Вона протікає з симптомами, схожими на грип. Симптоми з’являються у середньому через 5-12 днів після зараження.


У хворих спостерігається:

  • лихоманка,
  • характерний висип на тілі,
  • біль в м'язах,
  • стомлюваність,
  • збільшення лімфатичних вузлів.


Зазвичай мавпяча віспа не дуже заразна. Хвороба передається при тісному контакті, протікає у легкій формі та не викликає ускладнень.

Втім, як ми знаємо по коронавірусу, багато хвороб можуть мутувати з часом і викликати нові симптоми. Тому не варто недооцінювати хворобу. Влітку в науковому журналі Nature Medicine було опубліковано дослідження, проведене португальськими вченими. Вони виявили, що штам віспи мавп із 2018 року встиг мутувати 50 разів.

За словами лікарів, цей вірус легко діагностувати, що дозволяє швидко ізолювати хворого від людей. З неприємних наслідків хвороби – рубці від висипу, які пропадуть лише за кілька років.


Лікування та профілактика


Мавпячу віспу лікують шляхом усунення симптомів. Це препарати для зниження температури, знеболювальні, противірусні препарати. Спеціального препарату, який бореться з мавпячою віспою, на даний момент немає. Однак є вакцина, яка підвищує захист від вірусу на 85%.

Найбільше ризикують захворіти жителі Африки. Мавпяча віспа поширена в Нігерії та Конго. Саме у цих країнах спалахи вірусу фіксують уже кілька років. Відповідно, туристи, які відвідують ці країни, теж ризикують підхопити неприємну недугу. Хоча вірус і передається від людини до людини, найбільш ризикований для зараження контакт із дикими тваринами.

Крім щеплення, гарною профілактикою будуть елементарні правила гігієни, такі як миття рук. Це правило здатне вберегти вас від багатьох неприємних хвороб.


Читайте також: У МОЗ попередили про нові види гепатиту: поради лікаря


Зазначимо, що коронавірус нікуди не подівся і продовжує загрожувати всьому світу новими спалахами. Тим більше, що сезонне загострення вірусних захворювань приходиться саме на осінь. За словами санітарного лікаря України Ігоря Кузіна, в країні вже спостерігається зростання рівня захворюваності.


Нагадаємо, що захистити себе від коронавірусу можна шляхом профілактичних дій:

  • обов’язково вакцинуйтеся,
  • носіть маску в місцях скупчення людей,
  • мийте руки та користуйтеся антисептиком,
  • по можливості уникайте масових заходів,
  • залишайтеся вдома, якщо почуваєтеся погано.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук