Розповідь про Зевса: дружини, діти, використання імені зараз


Опубліковано 16 Січень 2023 о 16:00

Блог Діти в місті Дніпро >  Різне >  Розповідь про Зевса: дружини, діти, використання імені зараз


Розповідь про Зевса: дружини, діти, використання імені зараз

Photo: whoiszeus.com.ua


Історія його могутності починається ще до народження. Зевс - син титана Кроноса, покровителя землеробства і володаря часу. Кронос, побоюючись пророцтва про те, що його скине один із нащадків, пожирав своїх дітей одразу після появи на світ.

Рея, мати немовлят, втомилася втрачати своїх дітей і Зевса народила таємно. Кроносу вона віддала загорнутий у пелюшки камінь, і той проковтнув його, не відчувши різниці. Зевса ж уберегла від жорстокого батька німфа Амальтея, вона виростила дитину на Криті, вигодувавши козячим молоком.

Подорослішавши, бог вирішив помститися батькові та врятувати сестер і братів. Метіда, перша дружина Зевса, приготувала зілля. Випивши його, Кронос виверг усіх своїх нащадків, майбутніх олімпійських богів. Так почалася битва богів і титанів за царство над світом, що тривала десять років. Це був час найсильніших вивержень вулканів на островах стародавньої Греції.

Здобувши перемогу, боги на чолі з Зевсом зайняли місце на Олімпі. Світ поділили, Посейдон став владикою морів, Аїд - господарем підземного царства мертвих, а Зевс - володарем Олімпу, землі та неба, правителем світу живих.

Нові боги пантеону, нащадки Зевса, протегували мистецтву, науці та закону. Усі олімпійці, незалежно від походження, шанували Зевса як свого духовного батька. Велика кількість героїв, народжених Зевсом від смертних жінок, втілювала на землі його волю, борючись із хаосом і чудовиськами.

Зевс був родоначальником легендарних царів. Щоб продемонструвати захист династії громовержцем, великого бога зображували на монетах.

Зевс-Юпітер став батьком державності в Стародавній Греції та Римі. Його можна вважати родоначальником і сучасного світоустрою, адже наша цивілізація так багато успадкувала від античності та Римської імперії.

У різних народів було своє божество грози та блискавок, але єдиним богом правосуддя і долі залишається Юпітер.


У сучасному світі імʼя Зевса - символ могутності та справедливості. Сайт про Зевса whoiszeus.com.ua детально описав всі особливості персонажа, де зустрічається імʼя античного героя в Україні і в світі.


Міфологія


Зевс часто був суддею в людських справах і заступником несправедливо скривджених. Алел егенди розповідають не тільки про мудрість громовержця, а й про його жорстокість. Зевс був гнівливий і грізний. У давньогрецькому епосі образ царя богів дуже суперечливий.


До жінок Зевс ставився з симпатією і жив яскраво. У нього було три дружини і безліч подруг-титанід і смертних коханих, від яких народжений сонм героїв-напівбогів.

Першу дружину, Богиню мудрості Метіда, Зевс проковтнув, і відтоді вона жила в його животі, виховуючи доньку Афіну. Метіда, перебуваючи всередині, допомагала Зевсу порадами. Правитель прислухався до її настанов, але одного разу в нього так розболілася голова, що він попросив сина Гефеста розбити йому череп. Так із голови батька на світ зʼявилася богиня Афіна.

Друга дружина правителя Олімпу - Феміда, богиня правосуддя. Вона народила шість доньок, які стали богинями долі та пори року.

Третя дружина, Гера, була небезпідставно ревнива і мстива. Зевсу довелося перетворити жрицю Іо на корову, щоб уникнути сімейного скандалу. Статую Зевса з Іо в образі корови можна побачити в Німеччині в Потсдамі.

Зевс і сам часто перетворювався на тварин, щоб сподобатися жінкам. Леду він спокусив лебедем, з Герою познайомився, обернувшись зозулею, з іншими жінками бував мурахою, ведмедем, голубом, міг опинитися взагалі ким завгодно. Для того щоб викрасти Європу, великий бог став білим биком.

Це спрацювало, Європа народила йому трьох синів.


Як використовують імʼя Зевса


Щодо місця народження Зевса існують розбіжності, але, за найпоширенішою версією, це гора Іда або Дікте на острові Крит.

  • У Стародавній Греції богу було присвячено безліч святилищ, у містах Фіви, Додона, Афіни, Дельфи і Сіракузи, все перерахувати неможливо.
  • Одне з найвідоміших - храм в Олімпії, його будівництво було розпочато 520 року до н.е. і тривало понад триста років. У III столітті н.е. храм зруйнували варвари і відтоді не відновили. Сьогодні руїни в Олімпії тільки нагадують про найбільший культ стародавнього світу.
  • Храм Зевсу-Юпітеру збережений у Римі. Він розташований на вершині Капітолійського пагорба, біля якого і було побудовано місто, що стало столицею.
  • У сучасній Греції набирає сили поклоніння богам пантеону. Сучасні грецькі язичники вважають культ олімпійських богів своєю національною релігією. Безліч зображень царя Олімпу збереглося в Італії. У Палермо можна побачити сидячу статую Зевса з Солунта, у Флоренції бронзову статую Юпітера з пучком блискавок.
  • Петергоф прикрашає статуя Зевса з рогом достатку і золотий Юпітер.
  • Життя античних богів було частим сюжетом живопису епохи бароко. Маленький Зевс зображений на картині "Немовля Юпітер на острові Крит" Ніколаса Пітерса Берхема, вона зберігається в Ермітажі.
  • У Луврі знаходиться "Дитинство Юпітера" Якоба Йорданса.
  • На полотні "Пейзаж з Психеєю і Юпітером" Пауля Бріля і Пітера Пауля Рубенса бог зображений орлом.

Велелюбний Зевс збагатив світове мистецтво величезною кількістю анімалістичних сюжетів. Леда і лебідь, Європа і бик - тема живопису всіх часів і народів.


Фільми, ігри та серіали


Фільми

  • Ясон і аргонавти (1963) США
  • Битва титанів (1981) США
  • Геркулес (1997) США мультфільм
  • Геркулес (1994) США серіал
  • Битва титанів (2010) Великобританія, Франція, Іспанія
  • "Гнів титанів" (2012) Великобританія, Франція, Іспанія
  • Персі Джексон і викрадач блискавок (2010) Великобританія, США, Канада
  • Війна богів. Безсмертні США, Великобританія, Франція
  • Тор: Любов і грім (2022)

Ігри

  • Zeus: Master of Olympus (2000) Windows
  • Age of Mythology (2002) Классическая Mac OS, Windows, MacOS
  • God Of War (2005) PlayStation®2
  • Immortals: Fenyx Rising (2020) Windows, Xbox Series X/S, PlayStation 5, Nintendo Switch, Xbox One, PlayStation 4





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук