Говорити, балакати, гелготіти й щебетати – покращуємо та вдосконалюємо українську разом з дітьми


Опубліковано 28 Березень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Дніпро >  Говорити, балакати, гелготіти й щебетати – покращуємо та вдосконалюємо українську разом з дітьми


Говорити, балакати, гелготіти й щебетати – покращуємо та вдосконалюємо українську разом з дітьми

Photo: Freepik


Кожен мріє так говорити українською, щоб голос дзеленчав весняними струмочками від слуху і до самісіньких середин, щоб кожна літера відзеркалювалася в усмішках співрозмовників.

Найпростіший спосіб покращувати власну українську – це дивитися кіно та слухати музику українською. Автори дубляжу та творці пісень завжди знаходять цікаві вислови та слова, які забарвлять вашу мову новими відтінками. Та що робити, коли хочеш постійно вдосконалювати українську?

«Діти в місті» підготували для вас і ваших дітей кілька порад, як покращити свою мову і вимову.


Дивіться профільні шоу


На YouTube можна легко знайти класні профільні канали про українську мову. В легкій і розважальній формі люди говорять про мову, як вона працює, які є правила. Такі канали корисно і цікаво дивитися.

Найяскравішими каналами з покращення власної української є «Солов’їне шоу» та «Твоя підпільна гуманітарка». Перше – легке і розважальне, друге – глибше і наукове.


Більше цікавих YouTube-каналів українською дивіться у наших добірках.


Грайте в настільні ігри


Є безліч класних настолок, де потрібно пояснювати. Грайте разом в ці настолки українською. В Alias пояснюйте слова, в Dixit – абстрактні малюнки, в Мафії – знаходьте вбивць. Настільні ігри – це веселий час разом, проведений з користю.

Дитина не тільки грає в межах правил і вчиться вигравати в різних умовах, але й прокачує свою мову і вміння висловлювати думки.


Читайте вголос


Photo: Freepik


Ефективний метод покращення української. Він дає змогу не тільки підвищити рівень розуміння тексту, а й удосконалити вимову та граматику. Читання вголос допомагає краще зрозуміти відтінки звучання та інтонації слів. Крім того, читання вголос сприяє розвитку дикції та підвищенню емоційної виразності у мовленні. Це робить спілкування цікавішим та ефективнішим.

Тому, якщо ви бажаєте покращити своє володіння українською мовою, не забувайте більше читати вголос.


Читайте також: Вірші про українську мову


Знайдіть для дитини нове хобі


Це може бути що завгодно - від розширення кругозору за допомогою читання книг до навчання різноманітних ремесел або занять спортом. Вивчення нової справи не тільки збагачує наш життєвий досвід, але й спонукає до активного використання мови.

Під час навчання нового хобі ми змушені читати інструкції, спілкуватися та запам'ятовувати нову лексику. Це підвищує рівень володіння мовою та розширює комунікативні можливості. Тому нове хобі допоможе практикувати мовлення та розширювати словниковий запас.


Найголовніше: говоріть українською



Photo: Freepik


Така банальна порада має чи не найважливіше значення. Багато хто кидається на незвичні слова, вислови та діалекти. Проте саме щоденне спілкування простою українською мовою допомагає прокачати граматику, лексику та вимову, а також забезпечує постійний розвиток мовленнєвих навичок. Можна не знати хитро вимудруваних конструкцій, та все одно звучати неперевершено.

Крім того, спілкування українською мовою дозволяє більш ефективно вбирати нову лексику та граматичні конструкції, адже мозок найбільше запам'ятовує ту інформацію, яку він постійно використовує.


Бонус: корисні ресурси для покращення української мови


Офіційний сайт української мови – ресурс містить правила правопису, пунктуації, наголосу та словник синонімів. Також тут є розділ «Антисуржик», де можна перевірити вживання правильної української мови.


Експрес-уроки української мови – легкі та зрозумілі відеоуроки, де експерт Олександр Авраменко та Фрося допомагають вивчити мову, пояснюють незрозумілі слова та вживання виразів, а також збагачують словниковий запас.


МовиТи - курс, який допоможе вивчити українську мову з усіма її особливостями, включаючи суржик, варіативну вимову та лайку, а за п'ять модулів українська стане вашою надійною колежанкою для всіх життєвих ситуацій.Тут же своїм досвідом діляться Олександр Педан, Тарас Тополя та alyona alyona.


Онлайн-тест словникового запасу української мови – це простий і легкий тест, доступний для всіх, незалежно від рівня знань. За допомогою цього тесту можна дізнатися розмір свого словникового запасу та перевірити свої знання мови.


Словопедія – ресурс, де можна шукати визначення та синоніми українських слів у фахових словниках за різними тематиками. Зручно показує всі можливі варіанти слів.


LanguageTool – онлайн-ресурс, який допомагає перевіряти граматику та пунктуацію в українських текстах. Слова з помилками зручно підсвічуються кольором і ресурс пропонує варіант заміни.


UAdemy – гра-вікторина з питаннями трьох рівнів складності та відведеним часом на відповідь. Гравцям дається лише три життя. Всього у грі 170 питань, які поділені ще й на теми – географія, історія, спорт, культура тощо.


Тренажер із правопису української мови – онлайн-тренажер пропонує вправи з усіх розділів мовознавства та дозволяє практикуватися в правильному написанні слів та розділових знаків.


Вам може знадобитися наша стаття: Як швидко вивчити іноземну мову за кордоном: 5 порад від вчителя






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук