Трансформація вищої освіти в Україні: що відомо на даний момент


Опубліковано 25 Жовтень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Дніпро >  Освіта >  Трансформація вищої освіти в Україні: що відомо на даний момент


Трансформація вищої освіти в Україні: що відомо на даний момент

Photo: Freepik


Уряд підтримав законопроєкт, покликаний повністю змінити вищу освіту в Україні та наблизити її до європейських стандартів, а студентів-бюджетників тепер працевлаштовуватиме держава.

Про ці та інші новини освіти читайте у добірці, яку підготували «Діти в місті».


Читайте також: Підготовка до НМТ та ДПА 2024 онлайн + офлайн з усіх предметів


Фундаментальні зміни у вищій освіті


Згідно з новим законопроєктом, тепер студенти в Україні будуть мати більше свободи. Вони самостійно обиратимуть, скільки вчитися та які предмети вивчати.

Студенти-контрактники зможуть навчатися у пришвидшеному темпі. Наприклад, завершити бакалаврат за три роки замість чотирьох. Або, навпаки, розтягнути навчання на 6 років. Це дозволить студентам самостійно формувати свій графік.



Photo: Freepik


Після першого курсу студенти обиратимуть спеціальність у своїй галузі. Це означає, що перший рік вони навчатимуться за спільною програмою, а вже далі обиратимуть ту спеціальність, яка їм ближча.

Заочну та вечірню форму навчання змінять на дистанційне навчання. З 2024 року заочка в Україні буде скасована як радянський рудимент освіти.


Вам може бути цікава наша стаття: Новини освіти: застосунок «Мрія», гранти та навчання за кордоном


Працевлаштування бюджетників



Photo: Freepik


У Міносвіти планують зобов’язувати студентів-бюджетників укладати договір про працевлаштування у випадку надходження пропозиції від роботодавця. Таким чином у відомстві хочуть реформувати систему бюджетного фінансування вищої освіти.

Йдеться про договір на строк, не менший трьох років, які студент повинен буде відпрацювати по закінченню навчання. Ті студенти, які відмовляться від пропозиції центру зайнятості, будуть переведені на навчання за контрактом або відраховані.


Бюджетників фінансуватимуть через систему грантів


У Міносвіти хочуть фінансувати здобуття вищої освіти навпіл зі студентами та громадою. Це означає, що навчання буде оплачуватися частково державою, і частково фізичними та юридичними особами.

Так як держава давно вже не «замовляє» собі певну кількість спеціалістів різних галузей, необхідно реформувати систему фінансування, а також впроваджувати пільгове довгострокове кредитування. Мета – збільшити кількість дітей, які отримають бюджетну підтримку від держави.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук