Абетка Харчування: як через гру в українських школах діти вчаться правильно харчуватись


Опубліковано 05 Січень 2024 о 13:00

Блог Діти в місті Дніпро >  Абетка Харчування: як через гру в українських школах діти вчаться правильно харчуватись


Абетка Харчування: як через гру в українських школах діти вчаться правильно харчуватись

Photo: "Діти в місті"


Для гармонійного фізичного та психологічного розвитку дітям необхідне збалансоване харчування. Особливо це важливо для маленьких українців, які майже щодня переживають стрес. Учні по всій Україні змушені тривалий час перебувати в бомбосховищах, постійно бігаючи зі школи до укриттів та назад.

Зрозуміло, що в таких умовах енергія швидко витрачається. Тому раціон маленьких українців потребує змін, щоб закривати всі потреби в нових умовах.


Рекомендації зі здорового харчування


UNICEF презентували рекомендації для вчителів, які стосуються харчування дітей під час бойових дій. Ось декілька важливих моментів з рекомендацій:

  • розмови про правильне харчування,
  • підбір здорового та смачного раціону,
  • здорові харчові звички.


Зазначається, що найкращими продуктами довгого зберігання, які дають достатньо енергії, є енергетичні батончики, хлібці, печиво та сухарі, а також горіхи, сухофрукти та готові злакові сніданки.

Втім, основним викликом для батьків та педагогів є необхідність прищепити дітям звичку правильно та здорово харчуватися. Програма «Абетка Харчування» була розроблена саме з цією місією. Вона є частиною глобальної соціальної ініціативи «Nestlé Здорові діти».

Варто зазначити, що ця програма діє в Україні понад 13 років та є однією з перших ініціатив про здорове харчування для дітей. Завдяки програмі понад 2 млн школярів вже дізналися про здорові звички. У 2023 році проєкт продовжив масштабуватися, створюючи нові освітні продукти та охоплюючи все більше українських шкіл.


У чому мета проєкту



Photo: "Абетка Харчування"


Головною метою «Абетки Харчування» є донесення до дітей інформації про правильне харчування, здорові звички та цінність здорової їжі. Адже формування таких звичок напряму пов’язане зі здоров’ям дітей у майбутньому.

Навчальні матеріали за якими навчаються діти яскраві, цікаві та легкі для дитячого сприйняття. Варто зазначити, що навчальний курс регулярно проходить затвердження Міністерством освіти та науки України та «Асоціацією Дієтологів України».


Що таке «Абетка Харчування»?


Ця програма поєднує в собі декілька напрямків:

1. Навчальну інтерактивну платформу, яка містить навчальні матеріали:

  • відеоуроки,
  • тестування,
  • презентації для вчителів,
  • електронні зошити,
  • методички.


Всі матеріали можна завантажити на офіційній платформі «Абетки Харчування»


Додамо, що на платформі є окремі розділи для батьків та педагогів, де зібрані матеріали відповідно до теми. Для закріплення матеріалу діти повинні проходити тестування та виконувати домашні завдання разом з батьками.

Крім того, на платформі ви зможете знайти прості рецепти страв, які можна приготувати разом з дітьми. Це допоможе вам проводити час разом з дитиною з користю для неї та створити спільні родинні спогади.



Video: Абетка Харчування


2. Інший напрям програми – освітньо-розважальні кампанії та події. Команда «Абетки Харчування»  регулярно організовує різноманітні конкурси для вчителів та батьків з дітьми, майстер-класи, відкриті уроки, воркшопи та ін.


Стань учасником програми «Абетка Харчування»


Щоб стати учасником проєкту, необхідно лише зареєструватися на сайті, створивши персональний кабінет. Долучитися до програми можуть як батьки, так і вчителі.


Реєстрація проходить за посиланням: https://abetka-healthykids.com.ua/user/register


Після реєстрації ви отримаєте доступ до усіх навчальних матеріалів програми, а також, зможете брати участь в конкурсах, офлайн заходах та інших ініціативах для шкіл та родин.

Протягом 2023 року на платформі було зареєстровано понад 20 тис. нових школярів. Проведено живі кулінарні майстер-класи, воркшопи, відкриті уроки. Крім того, було організовано інтерактивні навчальні зони на фестивалі «Мамазліт». Також платформа надала значну підтримку дітям ВПО з «Recovery Camp», що на Львівщині.


«Мультивсесвіт Їжі»


Нова пізнавальна карткова гра «Мультивсесвіт Їжі» від «Абетки Харчування» побачила світ у 2023 році.

Гра призначена для молодших школярів та складається з яскравих карток, на яких зображена різноманітна їжа. Мета гри – знайти якомога більше корисних продуктів та набрати найбільше балів користі.

У гру вже встигли пограти учні зі школи «Без меж», що на Київщині. Презентацію гри проводив робот Питайлик – фантастичний персонаж програми, житель Країни здорового харчування.

Найактивніші школи-учасники програми зможуть отримати гру вже у лютому 2024 року.

Для цього вчителям потрібно бути зареєстрованими на платформі та стежити за новинами у соціальних мережах «Абетки Харчування».


Детальніше про програму можна прочитати на сайті проєкту https://abetka-healthykids.com.ua/.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук