Що таке РХП


Опубліковано 17 Січень 2024 о 16:00

Блог Діти в місті Дніпро >  Харчування >  Що таке РХП


Що таке РХП

Photo: darnytsia.ua


На тлі ПТСР та емоційних проблем, пов'язаних з негативним сприйняттям себе, у людини може виникнути розлад харчової поведінки. РХП призводить до погіршення психічного та фізичного здоров'я, зниження якості життя, виникнення проблем із трудовою діяльністю, відносинами, особистісним зростанням.


Які фактори провокують розлад харчової поведінки


Захворювання характеризується порушенням сприйняття власного тіла, при якому надмірне значення надається його формі та вазі. Пусковими механізмами РХП можуть бути соціальні, психогенні та фізіологічні причини.

Серед поширених факторів, що спричиняють розлад харчової поведінки:

  • ПТСР після травматичних подій, загроз життю чи здоров'ю, на тлі власного досвіду чи перебування людини у ролі свідка подібних ситуацій;
  • стрес, що викликав залежність від нових харчових звичок як компенсацію психоемоційного перенапруги;
  • схильність до чужої думки, суспільних цінностей і критеріїв краси;
  • психологічні особливості, що виявляються заниженою самооцінкою, навіюваністю, перфекціонізмом;
  • мікросоціальні умови та вплив на ставлення до їжі, що сформувалося на основі харчових звичок у сім'ї.

Спровокувати РХП можуть психічні захворювання: наприклад, біполярний афективний розлад, депресія, психопатія. У разі спадкової схильності відбувається передача генетичним шляхом порушеної послідовності нейромедіаторів та гормональних відхилень, що призводить до збочення харчових звичок.


Як лікувати РХП


Через нездатність впоратися з подіями, почуттями чи переживаннями пацієнт намагається компенсувати свій стан за допомогою їжі. Спостерігаються переїдання, обмеження їжі, прийом проносних препаратів, провокування блювоти. Залежно від форми захворювання, існує кілька форм розладу харчової поведінки:

  • булімія;
  • нервова анорексія;
  • конвульсивне переїдання;
  • відмови від їжі.

Діагностика РХП здійснюється клінічним психологом та психотерапевтом. Після встановлення діагнозу застосовується комплексна терапія, яка спрямована на усунення порушень у харчуванні з подальшим відновленням організму. Лікування розладу харчової поведінки здійснюється за допомогою психотерапії з метою вироблення правильного ставлення до їжі та зовнішності, вміння протистояти стресам та підвищення самооцінки. Медикаментозна терапія передбачає прийом антидепресантів та транквілізаторів для стабілізації психоемоційного стану. Відновлення правильного раціону відбувається за рахунок дієтотерапії, а етапом, що укладає, є реабілітація для закріплення отриманих навичок у повсякденному житті.


Джерело: darnytsia.ua





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук