Догляд за шкірою дітей – важливі аспекти


Опубліковано 20 Березень 2024 о 18:00

Блог Діти в місті Дніпро >  Лайфхаки для батьків >  Догляд за шкірою дітей – важливі аспекти


Догляд за шкірою дітей – важливі аспекти

Photo: freepik.com


У брошурах для батьків або літературі для батьків, доступній на ринку, багато сторінок присвячено правильному догляду за тілом немовляти. Інтерес до цієї теми небезпідставний, адже шкіра новонародженої дитини - хоч і схожа за своєю структурою на шкіру дорослої людини - вимагає зовсім іншого підходу до догляду. Крім того, деякі проблеми періоду новонародженості та грудного віку породжують необхідність зміни стратегії ведення і навіть використання спеціалізованих дерматологічних препаратів. Дерматози у немовлят стають все більш поширеними, починаючи від контактної алергії та шкірних симптомів харчової непереносимості до атопічного або себорейного дерматиту та медикаментозного дерматиту [3].


Бепантен для дітей – це захисна мазь з провітаміном В5 - перевірений захист для всієї родини. Щоденний догляд та захист від попрілостей для немовлят з перших днів життя. Підтримка догляду за сосками під час грудного вигодовування. Догляд за сухою, чутливою та схильною до подразнень шкірою.


Мазь бепантен для новонароджених розроблена для ніжної та чутливої шкіри немовлят. Вона захищає від утворення подразнень та попрілостей, а також підтримує процеси регенерації шкіри, демонструючи потрійну дію, зволожує. Бепантен дитячий утворює на шкірі дихаючий захисний бар'єр, що зменшує контакт з подразниками. Для забезпечення безперервного захисту його можна використовувати при кожній зміні підгузків.


Яка шкіра у немовляти?


Шкіра новонародженої дитини багато в чому відрізняється від шкіри дорослої людини. Перш за все, вона тонша і ніжніша, що підвищує ризик виникнення подразнень. Тому при догляді за немовлям важливо уникати подразників (більшості ароматизаторів, барвників і консервантів), особливо при митті тіла і пранні одягу, постільної білизни та рушників. При виборі одягу бажано віддавати перевагу одягу з м'яких і натуральних матеріалів, що добре пропускають повітря, наприклад, бавовни [3].

У немовлят набагато менше потових залоз, через що їм складніше регулювати температуру тіла і підвищується ризик перегріву. У них також менше меланоцитів - клітин, які виробляють пігмент у шкірі. Через це їхня шкіра бліда і дуже чутлива до сонячних променів.


Що важливо знати?


Правильний догляд за шкірою дитини є обов'язковою частиною догляду за новонародженими та немовлятами, оскільки захисна функція шкіри полягає в тому, щоб запобігти потраплянню в організм патогенних мікроорганізмів. Неушкоджена шкіра, без екскоріацій, ефективно виконує свою роль, і для того, щоб підтримувати її в хорошому стані, дуже важливо тримати її в чистоти [2]. Не існує встановленого стандарту щодо того, як часто слід купати новонароджену дитину. Однак, важливо чинники:

  • дитина може виділяти сечу та піт, які накопичуються в складках шиї та потилиці;
  • область рук піддається впливу мікроорганізмів і прінню;
  • область промежини постійно контактує з сечею і фекаліями;
  • в теплу пору року дитина інтенсивніше потіє, а пахвова та пахова ділянки піддаються саднам;
  • шкіра новонародженого і немовляти має більш тонкий гідроліпідний бар'єр, тому часте стирання захисного шару не бажане [3].

Тому при визначенні частоти купання дитини необхідно знайти компроміс між необхідністю підтримувати шкіру в чистоті і не пошкоджувати гідроліпідну плівку, при цьому абсолютним пріоритетом є збереження хорошого стану живлення шкіри дитини. Автори багатьох публікацій рекомендують купати дитину не частіше двох разів на тиждень, відкласти перше купання до стабілізації температури тіла немовляти і використовувати чисту воду без рідин, мила та інших засобів догляду протягом перших двох тижнів[1].


Література


1. Horobets, A. O. (2015). Принципи догляду за шкірою дітей з атопічним дерматитом. Современная педиатрия, (4 (68)).

2. Петровська, Л. С., Безпала, Ю. О., & Нематулаєва, С. (2018). Дослідження перспективних ПАР для розробки складу шампуню по догляду за шкірою та волоссям дітей першого року життя.

3. Галникіна, С. О. (2013). Особливості правильного догляду за чутливою шкірою дітей. Семейная медицина, (3), 84-87.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук