Підліток не прибирає в кімнаті: що робити?


Опубліковано 10 Квітень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Дніпро >  Підліток не прибирає в кімнаті: що робити?


Підліток не прибирає в кімнаті: що робити?

Photo: Freepik


Коли діти входять у підлітковий вік, багато батьків хапаються за голову, адже просто не можуть змиритися з тим, якою неохайною стала їхня дитина. Починаються постійні сварки, нагадування про те, щоб дитина прибралася у своїй кімнаті, образи.

Але психологи запевняють, що така поведінка підлітка цілком припустима. Втім, безлад також має бути керованим. «Діти в місті» дізнавалися, як знайти спільну мову з дитиною, яка навідріз відмовляється слідкувати за чистотою.


Розуміння причини


Перш ніж вирішувати проблему, необхідно розуміти, чому так відбувається. У підліткової неохайності може бути декілька причин. По-перше, це бунт проти системи. Підлітки відмовляються слідувати правилам і таким чином протестують. Друге – змінюються пріоритети. На перше місце виходять друзі і спілкування, а підтримка чистоти в своїй кімнаті стає обов’язком, який обтяжує.

Ще одна причина – батьки просто не привчили дитину до прибирання. Якщо до 10 років дитину не залучали до хатньої праці, після 10 ця робота буде здаватися їй важкою та нудною.


Вам може сподобатися наша стаття: Навчання життєвим навичкам: приготування їжі, прибирання та гроші


То що ж робити батькам?



Photo: Freepik


Найкраще – шукати золоту середину. Не змушувати підлітка прибиратися, але встановлювати чіткі правила та домовленості, згідно з якими дитина буде час від часу прибиратися.

Для початку, встановіть чіткі очікування. Озвучте дитині, який результат ви прагнете побачити, окресліть конкретні завдання, встановіть реалістичні терміни. Не критикуйте дитину та не сваріть. Намагайтеся чесно домовитися, зберігаючи взаємну повагу.

Створіть графік прибирання. Найкраще долучати підлітка до прибирання в той час, коли прибираєте і ви. Вмовити дитину щось робити «за компанію» трохи легше. Варто пам’ятати, що повчання та нотації з підлітком не працюють, а лише викликають протест. Тому краще складати «графіки чергувань» та придумувати різноманітні заохочення, щоб мотивувати дитину прибирати в кімнаті.

Можна подумати про систему нагород, щоб прибирання в кімнаті було регулярним. Позитивна мотивація гарно працює і здатна стимулювати позитивну поведінку.

Звичайно, не варто забувати про власний приклад, адже діти завжди в першу чергу дивляться на вас. Якщо ви часто забиваєте на прибирання, не варто очікувати, що дитина буде сама проявляти ініціативу та прибирати в своїй кімнаті.


Творчий безлад та самовираження



Photo: Freepik


Варто зазначити, що доволі часто батьки перебільшують масштаб проблеми і називають безладом те, що є самовираженням дитини. Наприклад, плакати на стінах або безліч стікерів, наліпок, різноманітних іграшок. Якщо на робочому столі хаос, але в цілому в кімнаті чисто (підлога чиста, речі не розкидані) треба бути більш лояльними до свого підлітка. Є люди, яким просто необхідний невеличкий хаос або творчий безлад, бо без нього їм важко працювати – ефективність роботи падає через одноманітність простору навколо.


Цікавий факт для обдумування! Американські вчені з’ясували, що маленькі діти, які зростали у просторі з чітко розкладеними в порядку іграшками, запізнювалися у розвитку на 3-4 місяці. Це пов’язано з тим, що їхній мозок недоотримував «харчів» для стимулювання уяви та образного мислення.


Головне у вихованні підлітка – це терпіння, прийняття та співчуття. Попри всі проблеми цього віку ви маєте розуміти, що дитині зараз дуже важко, як фізично, так і психологічно. Тому будьте більш лояльні.


Читайте також: Корисні звички, які можна розпочати навесні






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук