Декілька цікавих фактів про Coca-Cola


Опубліковано 27 Серпень 2024 о 12:00

Блог Діти в місті Дніпро >  Оглядові статті >  Декілька цікавих фактів про Coca-Cola


Декілька цікавих фактів про Coca-Cola

Photo: maudau.com.ua


Кока-Кола, безсумнівно, найпопулярніше газування у світі. Хтось любить цей напій і не уявляє свого життя без нього, а хтось вважає його нескінченно шкідливим для здоров'я. Чутки чутками, але краще довіряти перевіреним та підтвердженим фактам.


Ліки від неврозу та імпотенції


У травні 1886 року американський фармацевт Джон Стіт Пембертон створив напій на основі листя коки та горіхів кола. Новий склад був запатентований як ефективний засіб проти нервових розладів. Оскільки Пембертон був колишнім офіцером американської армії конфедерації, першими споживачами Коли стали солдати.


Купити напій можна було у спеціальному автоматі, встановленому у найбільшій аптеці у місті Джекоб. До речі, назву йому вигадав бухгалтер аптекаря Френк Робінсон. Ця ж людина, маючи каліграфічні навички, написала Coca-Cola фігурними літерами — логотип застосовується компанією і сьогодні.


Тому ухваливши рішення купити Кока-Кола в банках на сайті улюбленого магазину, ви зможете побачити червоно-білу емблему, яка використовується вже понад 130 років.


Також Пембертон був упевнений, що його винахід відновлює чоловічу силу, тому рекомендував його пацієнтам з імпотенцією.


Заміна морфію


Медицина на той час була щільно прив'язана до морфію. Цей препарат використовували за будь-яких видів болю. Часто пацієнти «підсідали» на нього, і до наявної травми чи хвороби додавалася сильна залежність. Пембертон почав додавати в Колу невеликі дози кокаїну, який наприкінці 18 століття ще не належав до заборонених речовин. Завдяки цьому солдати, що залежали від морфію, могли легко відмовитися від цього наркотику, просто замінивши його на кокаїн. Це послужило ще різкішому зростанню популярності напою, рекламованого як проти неврозів. Оскільки в той час ще не було доведено згубного впливу кокаїну на організм людини, подібна зміна залежностей вважалася справжнім зціленням.


Зміна власника та зміна рецептури


У 1888 році Пембертон вирішує продати права на випуск цього напою. Найбільш вигідну ціну зміг запропонувати американський підприємець Аса Гріггс Кендлер. Новий власник у 1892 році заснував компанію The Coca-Cola Company, яка продовжує займатися випуском популярного газованого напою і до сьогодні. У 1890 році в суспільстві починаються активні протести проти кокаїну і самої Кока-Коли, у складі якої є дана речовина. А 1903 року в газеті New York Tribune вийшла стаття, яка вказувала, що саме вживання Coca-Cola призвело до агресивних нападів чорношкірих на білих людей. Уникаючи розгрому, керівництво компанії вирішує змінити рецептуру, і тепер замість свіжого листя коки використовувати вже вичавлене, що не містить наркотичних речовин. Компанії вдалося уникнути краху, тому й сьогодні ви можете замовити улюблений напій на сайті маркета корисних штук МАУДАУ. Незважаючи на історію майже у півтора століття, оригінальна рецептура Coca-Cola міститься в суворій таємниці і до сьогодні.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук