Як вітаміни впливають на імунітет: що потрібно знати для захисту від хвороб
Опубліковано 14 Квітень 2025 о 15:00
Блог Діти в місті Дніпро > Здоров'я та спорт > Як вітаміни впливають на імунітет: що потрібно знати для захисту від хвороб

Photo: rozetka.com.ua
Оптимальний спосіб зміцнити імунітет - вести здоровий спосіб життя, дотримуватися правильного харчування та приймати корисні біодобавки. Важливу захисну функцію виконують вітаміни, які беруть участь у роботі всіх систем: серцево-судинної, дихальної, ендокринної. У статті розкажемо, які нутрієнти позитивно впливають на імунітет і як розпізнати їхній дефіцит.
Основні причини авітамінозу
До нестачі поживних речовин призводять порушення роботи ШКТ, а також такі фактори:
- шкідливі звички (куріння, алкоголь);
- вагітність та лактація;
- високоінтенсивні фізичні навантаження;
- хронічні захворювання;
- монодієти.
У регіонах із невисокою сонячною активністю часто спостерігається дефіцит холекальциферолу, у цьому випадку вітамін Д* приймають у вигляді біодобавок.
Користь нутрієнтів для організму
Низький імунітет не захищає життєво важливі системи від вірусів та бактерій, а ослаблений організм не здатний ефективно протистояти захворюванням. При авітамінозі нерідко виникають такі симптоми:
- підвищена стомлюваність;
- часті застуди;
- слабкість та запаморочення;
- порушення травлення;
- безсоння;
- болі в м'язах та суглобах.
Найбільш позитивно на імунітет впливають вітаміни Д3*, А, С і Е.
Photo: rozetka.com.ua
Аскорбінова кислота (С)
Потужний антиоксидант, що стимулює активність лейкоцитів, підвищує опірність інфекцій, надає енергії та прискорює одужання. Аскорбінка міститься в цитрусових, ківі, болгарському перці, помідорах. Нутрієнт додають в мультикомплекси або застосовують як монотерапію. Денна норма для дорослих становить 75-120 мг, а при застуді доза збільшується до 500-1000 мг (за рекомендацією лікаря).
Токоферол (E)
Вітамін Е сприяє виробленню антитіл, захищає мембрани клітин від руйнувань, активізує імунну систему. Речовина ефективно запобігає захворюванням верхніх і середніх дихальних шляхів, що важливо в сезон застуд. Добова доза, що рекомендується: від 4 до 15 мг для дітей, 15–20 мг для дорослих. Натуральні ресурси: рослинні олії (оливкова, соняшникова, кукурудзяна), насіння, горіхи.
Вітамін D
Речовина холекальциферолу прискорює метаболізм, регулює імунні реакції, допомагає боротися з вірусами. D3 сприяє виробленню антимікробних пептидів, а також оптимізує роботу макрофагів та лімфоцитів. В організмі синтезується під впливом сонячних променів. Природні джерела: печиво яловича, жирна риба (лосось, тунець), яєчний жовток. Мінімальна потреба на добу: 600–800 МО, при дефіциті призначають препарати у дозуванні 2000 МО та більше.
Вітамін А
Нутріент запобігає проникненню патогенів через слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, також впливає на активність імунних клітин. Дефіцит речовини загрожує приватним виникненням респіраторних захворювань, діареї, кору. Ретинол міститься в продуктах тваринного походження, включаючи печінку, яйця, рибу, а каротиноїди надходять із рослинної їжі: оранжево-жовтих овочів, томатів, шпинату. Рекомендована норма споживання: від 300 мкг для немовлят до 700–1300 мкг для дорослих.
*самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. Перед початком прийому будь-яких медикаментів або БАД необхідно проконсультуватись із лікарем.