НМТ та ДПА у 2024 році: що відомо на даний момент


Опубліковано 09 Листопад 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Дніпро >  Освіта >  НМТ та ДПА у 2024 році: що відомо на даний момент


НМТ та ДПА у 2024 році: що відомо на даний момент

Photo: Freepik


У сфері освіти в Україні постійно відбуваються зміни. У профільному відомстві довгий час вагалися, як проводити екзамени в 2024 році. І нарешті на більшість питань майбутні абітурієнти отримали відповіді.

«Діти в місті» зібрали найсвіжіші новини освіти, які стосуються НМТ, ДПА і не тільки.


Читайте також: Підготовка до НМТ та ДПА 2024 онлайн + офлайн з усіх предметів


ДПА у 2024 році


Photo: Freepik


Парламент звільнив школярів 4, 9 та 11 класів від проходження державної підсумкової атестації. Як відомо, ДПА скасовували і в минулі роки через повномасштабну війну в Україні.

Відповідний законопроєкт був ухвалений 8 листопада.

Втім, є і виключення. Зазначається, що ДПА пройде в тих школах, де цей екзамен проходить в режимі пілотування. Учні в деяких школах писатимуть ДПА з української мови та математики. Загалом ДПА у 2024 році складуть близько 2 тис. учнів 4 класів.


Вам може сподобатися наша стаття: Трансформація вищої освіти в Україні: що відомо на даний момент


Як відбуватиметься НМТ у 2024 році



Photo: Freepik


Національний мультипредметний тест, який вже декілька років заміняє в Україні ЗНО, у 2024 році відбудеться за схемою 3+1.

Це значить, що абітурієнти складатимуть три обов’язкових предмети: українську мову, математику та історію України. Також кожна дитина обиратиме один предмет з шести на вибір. Це фізика, хімія, біологія, іноземна мова, географія або українська література.

Відомо, що вищі навчальні заклади в цьому навчальному році прийматимуть результати ЗНО 2021 року або НМТ 2022–2024 років. Також при вступі буде творчий конкурс.

Зазначається, що всі чотири предмети здаватимуться в один день. Тестування триватиме 4 години. Структура НМТ залишиться такою ж, як і минулого року. Тому учасники цьогорічного тестування можуть сміливо готуватися по завданнях минулого року.


Заочна форма навчання


Варто зазначити, що парламентарі також відмовилися від ідеї скасування заочної форми навчання. Цю норму було вилучено з законопроєкту. Про це повідомили в профільному парламентському комітеті.

Нагадаємо, що уряд планував скасувати заочну та вечірню форми освіти, оскільки з часів пандемії коронавірусу такі форми фактично втратили актуальність. Акцент планують робити на дистанційній формі освіти, яка зарекомендувала себе дуже ефективно.


Вам може бути цікава наша стаття: Новини освіти: застосунок «Мрія», гранти та навчання за кордоном






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук